Ekonomi

Marmarabirlik’ten Ortaklara 354 Milyon TL Ödeme

Ürün alım süreçlerine Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, ortaklarına ikinci dilim ödeme olarak 22 Kasım Cuma günü toplamda 354 milyon lira aktaracağını duyurdu. İlk dilimde yapılan 83 milyon TL’lik ödemenin ardından, toplam ödeme miktarı 437 milyon lira olarak belirlenmiş oldu.

2024/2025 iş yılı boyunca ürün alım kampanyasının başlamasından bu yana Marmarabirlik, 1 milyar 250 milyon lira değerinde ürün alımı gerçekleştirdi. Kampanya süresince ilk dilim olarak 83 milyon lira ödenmişti. 2 Kasım-15 Kasım 2024 tarihleri arasında teslim edilen ürün bedeli alacaklarının yüzde 50’sinin karşılığı olan ikinci dilim ödeme ise 22 Kasım’da yapılacak. Ortaklar, Ziraat Bankası ATM’lerinden ürün bedellerini alma imkanına sahip olacak. Üçüncü ödemenin tarihi ise 6 Aralık olarak belirlendi.

Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, ortakların beyanlarının dışında Bursa Bölgesi’nde zeytin rekoltesinin oldukça yüksek olduğunu ifade etti. Bu kapsamda, Bursa Bölgesi’nde 280 bin ton zeytin rekoltesi bulunurken, Gemlik, Mudanya, Orhangazi ve İznik Kooperatifleri’ne bağlı ortakların bu sürede yaklaşık 70 bin ton rekolte beyanı verdiklerini aktardı. Asa, “Marmarabirlik’in muhatap olduğu bu 70 bin ton dışındaki toplam 210 bin ton zeytin için herhangi bir muhatap yok. Bu durum, yaşanan sıkıntıların esas kaynağını oluşturuyor. Bazı sivil toplum kuruluşları, sorumlu olarak Marmarabirlik’i hedef almakta” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıl sofralık zeytin rekoltesinin Bursa Bölgesi’nde 116 bin ton, tüm kooperatif faaliyetlerinde ise 130 bin ton civarında olduğunu belirten Asa, bu yıl ise toplam 379 bin ton rekolteye ulaşıldığını açıkladı. Asa, “Bu miktardaki ürünün ne fiziksel ne de mali olarak alınması mümkün değildir” dedi.

Bu yıl ağaç başına düşen verimliliğin bir önceki yıla göre iki kat arttığını vurgulayan Başkan Asa, “Geçen yıl 15 kilogram olan ağaç başına verimlilik, bu yıl sulanabilir alanlarda 45 kilograma kadar yükseldi. Bir kilogram zeytinin üretim maliyetleri, önceki yılın maliyetleri ve enflasyondan kaynaklı artışlar göz önünde bulundurularak belirlendi” şeklinde bilgi verdi.

Piyasadaki diğer alıcıların düşük miktarlarda ürün alarak geri çekildiğini ifade eden Hidamet Asa, “Marmarabirlik, üreticisini mağdur etmemek adına alımlarına devam etmekte ve toplamda 60 bin ton ürün almayı planlamaktadır. Şu anki arz talep dengesine bakıldığında, yağlık zeytin iklim koşulları nedeniyle artış gösterirken, sofralık üretimde ise azalma yaşanacağından önümüzdeki yıl için yok yılı olacağını öngörüyoruz” dedi.

2020 yılından bu yana yaşanan ekonomik zorluklara rağmen Marmarabirlik‘in üreticilere destek verdiğini dile getiren Asa, “2020 yılında baş barem fiyatı 15,50 TL iken, bu yıl 125 TL’ye çıkmıştır. Görev süremiz içinde depolama kapasitemizi 50 bin tonlardan 80 bin tonlara yükselttik. Ayrıca entegre tesislerin yıllık üretim kapasitesi 35 bin tonlardan 55 bin tonlara çıkartıldı. Bu nedenle depolama ve üretim kapasitesinin artırılması alım miktarını da etkileyecektir” dedi.

Hidamet Asa, Marmarabirlik‘in tüm imkanlarını üretici lehine seferber ettiğini belirtti. “Marmarabirlik’in yüksek fiyattan sınırsız alım yapması ve peşin ödeme imkanı sunması mümkün değildir. Zor dönemlerde zeytin üreticisinin yanında olmamız isteniyorsa, belirsizliklerin olduğu yıllarda üreticilerimizin de Marmarabirlik’in yanında durmaları gerekmekte. Marmarabirlik ayakta

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu