Sağlık

Göz Hastalıklarına Umut: Yeni Kök Hücre Tedavisi!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Özlem Barut Selver ve Biyomühendis Dr. Mehmet Gürdal, iş veya ev kazaları sonucu meydana gelen göz yüzeyi kimyasal yaralanmaları nedeniyle oluşan görme bozukluklarını tedavi etmek amacıyla yürüttükleri limbal kök hücre yetmezliği çalışmalarında önemli bir başarıya imza attılar. Bu araştırma, Ufuk Avrupa Programı kapsamındaki Women TechEU desteğine ulaşmayı başardı.

Selver ve Gürdal, projelerini Ege Üniversitesi Teknoparkı’nda kurdukları Limbustem adlı şirket aracılığıyla yürütmektedirler.

Geliştirdikleri yeni yöntem sayesinde, geleneksel yaklaşımda kullanılan dokunun sadece onda biri büyüklüğünde, 1 milimetrelik bir doku örneği alarak, bu örneği laboratuvar ortamında çoğaltıp hastalara nakil ettiklerini ifade eden Selver, “Bu tedavinin başarı oranı yaklaşık yüzde 80. Bu yöntemin en büyük avantajı, sağlam gözlerin risk altında olmamasıdır.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de her yıl ortalama 500 civarında kişinin limbal kök hücre yetmezliği nedeniyle görme yetisini kaybettiğini vurgulayan Selver, hastalığın tedavisinde kaybedilen kök hücrelerin yerine konmasının hayati önem taşıdığını belirtti. Selver, bu bağlamda kök hücre uygulamalarının en güncel ve umut veren tedavi yöntemleri arasında yer aldığını kaydetti. Uzun yıllardır TÜBİTAK destekli araştırmalara odaklandıklarını ifade eden Selver, genç ve üretken nüfusu etkileyen bu rahatsızlığa etkin bir tedavi geliştirme hedefinde olduklarını vurguladı. Bu çalışmalar sayesinde vatandaşların topluma kazandırılması ve iş gücü kaybının en aza indirilmesi amaçlanıyor.

Selver, Dr. Gürdal ile birlikte geliştirdikleri limbal kök hücre tedavisinin iyileştirilmesi için TÜBİTAK destekli Ufuk Avrupa Programı kapsamında Women TechEU’dan aldıkları destekle daha da ilerleyeceklerini de belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu