Sağlık

Makyaj Çantanızda Gizli Tehlikeler Var!

Dürüst olmak gerekirse, kullandığınız makyaj ürünlerinin son kullanma tarihini en son ne zaman kontrol ettiniz? Süresi dolmuş makyaj malzemeleri cildinizde ciddi zararlara yol açabilir ve sağlığınıza yönelik riskler oluşturabilir.

Makyaj fırçalarınızı ne sıklıkla temizliyorsunuz? Hiç bir arkadaşınızdan maskara aldınız ya da bir kozmetik mağazasında ruj denediniz mi? Peki, makyaj çantanızda hangi ürün en fazla bakteri taşıyor? Maskara, göz kalemi, sünger ya da fırçalar mı?

Kendimden de örnek vermek gerekirse, ben de fırça ve süngerleri temizlemede ya da son kullanma tarihlerine dikkat etmede çok titiz davranmadım. Bu nedenle, Londra Metropolitan Üniversitesi’ndeki bir çalışmada mikroskop altında incelenmek üzere test oldum.

Kıdemli öğretim üyesi Dr. Maria Pilar Botey-Salo, araştırmanın liderliğini üstlendi. Süresi geçmiş olan 70 göz kalemi, maskara, dudak nemlendirici, ruj ve fondötenin yanı sıra benim fırça ve süngerlerim de incelendi. Numuneler, mevcut bakterilerin büyütüldüğü özel kaplarda test edildi.

Makyajım ne kadar kirliydi?

Benim numunelerimin bulunduğu kaplardaki bakteri kolonileri oldukça büyük bir boyutta tespit edildi.

Dr. Botey-Salo, “Göz kalemi en kirli olan üründü; diğer makyaj malzemelerine kıyasla çok daha fazla bakteri vardı” diye belirtti.

Bu durumun, kirpiğimle temas ettiğinde kalemin cildimden stafilokoklar alma olasılığından kaynaklanabileceğini ifade etti.

Makyaj çantamı genelde banyoda tuttuğumu ve sıklıkla kullandıktan sonra kalemin kapağını birkaç dakika boyunca kapatmadığımı da itiraf ettim.

Dr. Botey-Salo, “Bu durum çevreden nem alınmasına sebep oluyor ve bu da mikrobiyal büyümeyi artırabilir. Çalışmadaki diğer numunelerde de stafilokoklar bulduk, bunlar arasında fırçalar, süngerler ve maskaralar da yer alıyor” dedi.

Stafilokokların gözde orta şiddetli tahrişten, konjonktivit, yılancık ve empetigo gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabileceği belirtildi.

Peki, bu sorunlu göz kalemini sıkça kullanmama rağmen neden bu sağlık sorunları ile karşılaşmadım?

Dr. Botey-Salo bu durumun sebebini şöyle açıkladı:

“Cildiniz sağlamsa, bu güçlü bir koruyucu engel teşkil eder ve hiçbir sorun yaşamayabilirsiniz. Ancak eğer cildinizde bir kesik veya yara varsa, bakteri girebilir ve hasar verebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için bu durum daha fazla risk taşıyabilir.”

Makyajdan önce el yıkamanın önemi

Makyaj yapmadan önce ellerinizi yıkıyor musunuz? Ellerde birçok kir ve mikroorganizmalar taşınıyor ve uygun hijyen alışkanlıkları yoksa bu mikropların güzellik ürünlerine geçme riski var. Özellikle, doğrudan ellerle uyguladığımız göz farı, dudak nemlendiricisi ve fondöten gibi ürünlerde bu risk daha fazla.

Dr. Botey-Salo, çalışmasında birçok ilginç sonuca ulaştı. “Bazı ürünlerde normalde bağırsaklarda bulunan enterobakterler gibi bakterilere rastladık. Bu, kötü hijyen alışkanlıkları ve sifon çekildiğinde havaya yayılan, dışkı kaynaklı kirliliğin bir göstergesidir” dedi.

Araştırmalara göre, sifon çekildiğinde yayılan damlacıklar saniyeler içinde iki metrelik yüksekliğe ulaşabiliyor. Bu damlacıkların çoğunun enterobakterler taşıdığı düşünülüyor. Dolay

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu