Sağlık

Küresel İklim Krizi: Açlık Tehlikesi Artıyor!

TEKİRDAĞ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, ulusal iklim krizinin giderek büyüdüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Konukcu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in iklim krizini “Küresel ısınma dönemi sona erdi, küresel kaynama dönemi geldi” sözleriyle tanımladığını ifade etti. Dünyanın en önemli sorununun açlık olduğunu söyleyen Konukcu, her yıl 9 milyon kişinin açlıktan öldüğünü, bu ölümler arasında çocukların da ağır basmakta olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Fatih Konukcu, Edirne’nin Keşan ilçesinde düzenlenen çiftçilere yönelik eğitim toplantısında, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen ‘TR21 Trakya bölgesinde iklim değişimine uyum için nötr arazi bozulumu (İklim Trak)’ projesi hakkında da bilgilendirmelerde bulundu. Burada, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın 2015’ten 2030’a kadar gerçekleştirmeyi hedeflediği 17 sürdürülebilir kalkınma hedefine atıfta bulunan Konukcu, bunlar arasında açlığın ve yoksulluğun önlenmesinin ilk sırada yer aldığını belirtti. Ancak mevcut gelişmelerin bu hedeflere ulaşmanın kolay olmayacağını gösterdiğini aktardı. Açlık krizinin artmasının dört ana nedeni bulunduğuna değinerek, bunlar arasında en büyük sebebin çatışmalar olduğunu ve iklim krizinin de önemli bir faktör olduğunu ifade etti.

‘TRAKYA’DA 1,5 DERECE SICAKLIK ARTIŞI MEYDANA GELDİ’

Trakya’nın iklim koşullarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Konukcu, daha önce yaptıkları araştırmalara göre, 1970’li yıllarla 2020-2025 yılları arasında Trakya’da 0,9 santigrat derece sıcaklık artışı olacağını öngördüklerini ancak şu an 1,5 derece artış yaşandığını aktardı. Bu değişimin her 5-6 yılda bir faz değiştirdiğini ve iklim değişikliği tahminlerinde bu durumun önemli bir sorun haline geldiğini dile getirdi. Biyolojik çeşitliliğin bu ortalama sıcaklığa adapte olduğunu hatırlatan Konukcu, küçük bir sıcaklık artışının dahi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Dünya genelinde 5-6 derecelik bir sıcaklık artışının yaşanmasının da büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TÜM SEKTÖRLERİ ETKİLİYOR’

Türkiye’nin Akdeniz iklim kuşağında yer aldığını belirten Prof. Dr. Konukcu, Akdeniz iklim kuşağının iklim krizinden en fazla etkilenen bölgelerden olduğunu vurguladı. İklim değişikliğinin tüm sektörleri etkilediğini ancak tarım sektörünün en fazla etkilenen alanlardan biri olduğunu belirtti. Tarımın etkilenmesi nedeniyle gıda güvencesizliğinin ortaya çıktığını ve bu durumun açlık ve yoksulluğu beraberinde getirdiğini dile getirdi. Düzensiz yağışlar, uzun kuraklık dönemleri ve ani yağışlarla gerçekleşen sel olaylarının bu durumu daha da kötüleştirdiğini, bunun Trakya’da ve diğer bölgelerde yaşanan felaketlerle doğrulandığını söyledi. Konukcu, sürdürülebilir bir şekilde gelirin ve üretimin artırılması, değişen iklime uyum sağlanması ve iklim değişiminin önlenmesi gibi kritik sorunlarla başa çıkılması gerektiğini ifade etti. Gelecek hedeflerinin karbon salınımının dengelenmesi, verilen hedeflere ulaşılmaması durumunda ise daha zorlu günlerin beklediğini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu