Kiyosaki’nin Finans Öğretileri: Zengin Olmanın Yolu

Bugün sizlere Robert Kiyosaki’nin ünlü eseri Zengin Baba Yoksul Baba hakkında bazı notlar ve kişisel düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Bu kitap, finansal okuryazarlık konusunda önemli bilgiler sunmaktadır.
“Her birinize bahşedilmiş iki eşsiz değer var: biri akıl, diğeriyse zaman. Her ikisini de dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Fazladan kazandığınız her bir dolarlık banknotla yazgınızı belirleme gücü yalnızca sizin elinizde…”
Kiyosaki, seçimlerimizin tam anlamıyla bizim elimizde olduğunu vurguluyor. Bir başkasının görüşlerine dayanarak yaşadığımız kayıpları dışsallaştırmak yanıltıcıdır. Kendi kararlarımızı vermek, yaşamımız üzerindeki kontrolü elde etmemiz açısından kritik öneme sahiptir. Hangi eğitimleri alacağımız, hangi kaynakları seçeceğimiz ve hangi yatırım araçlarına yöneleceğimiz tamamen bize aittir. Dış dünyadaki olaylardan etkilensek bile, bu olayları nasıl değerlendireceğimiz bizim kontrolümüzde kalmaktadır.
Bir diğer önemli unsur ise akıl ve zamanın etkili kullanımıdır. Kiyosaki, erken yaşlarda kişisel ve finansal eğitim almanın avantajını sıkça dile getiriyor. 20 yaşında yatırım yapmaya başlayan biri, 25 yaşında olan bir yatırımcıdan çok daha tecrübeli ve avantajlı bir konumda olacaktır.
“Zenginlerin daha da zenginleşmesinin, yoksulların daha da yoksullaşmasının, orta sınıftakilerin de borç içinde çabalamasının nedenlerinden biri para dersini okulda değil evde almaları…”
Kıyasıya rekabet içerisinde olan yatırımcıların dikkate alması gereken bir diğer detay, çevresindeki insanların doğrularını kendi düşünceleri hâline getirmemeleridir. Birçok kişi, yeterince araştırma yapmadan başkalarının görüşleriyle hareket etmektedir. Misal olarak, “Borsa çok tehlikeli bir yer, hiç bulaşma” gibi geride bıraktığı deneyimleri yansıtan sözler, kişilerin yatırım kararlarını etkileyebilir.
Finansal piyasaların mantığını anlamak
Kiyosaki’nin dikkati çeken bir diğer yönü ise, duyulan bu tür endişelerin yatırımcıların nasıl bir strateji benimseyeceğini belirlemesidir. Kripto para gibi yeni sektörlere adım attığınızda, çevrenizden gelebilecek olumsuz yorumlar sizi tereddüte düşürebilir. Ancak sektördeki riskleri eğitimle aşmanıza olanak tanıyacak bir bakış açısına sahip olmak önemlidir. Charlie Munger, “Eğer yatırım yaptığınız varlığın değerinin yüzde 50 düşmesine dayanamazsanız, borsada olmamalısınız” demektedir. Bu, farklı bir perspektifle hareket etmemizi zorunlu kılar.
Zengin görünmek için lükse başvurmak bizi nereye götürür?
“Yoksullar ve orta sınıf önce lüksleri satın almaya yönelirken, zenginler lüksleri en son satın almaktadır…”
Günümüzde sosyal medya sayesinde insanların görünürlük arzusu artmıştır. Bu da birçok kişiyi kendilerini daha iyi gösterebilmek için lüks tüketime yöneltiyor. Özellikle yüksek kira ya da masraflı objeler edinmek, bazı kişiler için öncelikli hedef hâline geliyor. Ancak Kiyosaki’ye göre zengin bireyler, önce tasarruf ederek varlık edinirler; daha sonra bu varlıklarla keyif alacakları lüksleri satın alırlar.