Sağlık

Kışın Hastalıklara Karşı Uyanık Olun!

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, kış mevsiminden önce acil servislerde meydana gelebilecek yığılmaların önlenmesi ve solunum yoluyla yayılan hastalıklardan korunmak amacıyla maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulması gerektiğini vurguladı. Çakır, bu kuralların Kovid-19 dönemindeki önlemlerle benzerlik gösterdiğini belirtti.

Prof. Dr. Çakır, ayrıca Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Acil Servis Sorumlusu ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı olarak görev almakta ve kış aylarının yavaşça yaklaştığını ifade etti. Henüz büyük bir salgının yaşanmadığını söyleyen Çakır, bu dönemde dikkatli olunmasının önemine dikkat çekti.

Soğuk havayla birlikte kapalı alanlarda geçirilen zamanın arttığını belirten Çakır, bu durumun bulaşma riskini artırabileceğini ifade etti. “Toplu ortamlarda bulunmak bizi daha savunmasız hale getiriyor. Bir salgın kapıda, bunun farkındayız. Bu yıl, salgın meydana gelmeden vatandaşları uyarmayı hedefledik.” şeklinde konuştu.

Acil servislerde yaşanan yığılmanın, diğer sağlık hizmetlerini aksattığını ve bulaşma riskini artırdığını dile getiren Çakır, kış mevsiminde mevsimsel grip ve nezle gibi hastalıkların beklenildiğini söyledi.

Grip ve nezle olunduğunda evde dinlenmenin ve basit ağrı kesici ilaçların yeterli olabileceğini ifade eden Çakır, “Her grip hastasının acil servise başvurması gerekli değil. Evde ıhlamur içerek ve ağrı kesici kullanarak rahatlayabiliriz. Bu tarz önlemler alarak hem hastanelerdeki yoğunluğu azaltabiliriz hem de bulaşma riskini en aza indirebiliriz.” dedi.

Çakır, Kovid-19 döneminde uygulanan maske, mesafe ve temizlik kurallarının, solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmak açısından hala geçerli olduğunu belirtti. Kalabalık ortamlardan kaçınmanın ve temizlik yapmanın önemine değinen Çakır, “Bu önlemler sadece Kovid-19 için değil, diğer bulaşıcı hastalıklar için de kritik.” ifadelerini kullandı.

Grip şikayetleri ile acil servislere başvurmanın toplumda yaygın bir hale geldiğini ifade eden Prof. Dr. Çakır, Avrupa’daki pek çok ülkede grip belirtileriyle gelen hastaların evlerine gönderildiğini, gerekli durumlarda dinlenmeleri için tavsiyelerde bulunulduğunu söyledi. “Serum, yalnızca hekim değerlendirmesi sonucu gereken durumlarda uygulanmalıdır.” diye ekledi.

Grip nedeniyle hastaneye başvuru yapıldığında, diğer bulaşıcı hastalıkların da riski arttığını belirten Çakır, hastalığın evde dinlenerek geçirilmesini önerdi. Özellikle 65 yaş ve üstü, kronik hastalığı olanlar ile sağlık çalışanlarının grip aşısı yaptırmalarının önerildiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu