Sağlık

Egzama Hastalarına Özel Kıyafet Geliştirildi

ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi, ‘Atopik Dermatitli hastalar için kıyafet’ projesi ile önemli bir adım attı. Geliştirilen bu projede, kumaş üzerine uygulanan özel bir madde sayesinde egzama hastalarının ataklarından biri kontrol altına alınabiliyor.

Projenin arkasında, ERÜ Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demet Kartal bulunuyor. İki yıl önce halk arasında ‘egzama’ olarak bilinen atopik dermatit üzerine çalışmalar yapmaya başlayan Kartal, hastaların yaşadığı kaşıntı ve atak sorunlarına yönelik bir kumaş geliştirmeyi amaçladı. Bu yenilikçi projesi ile Siemens Healthineers Innovation Think Tank (eITT) & Future of HealtıST etkinliğinde ödül aldı. Doç. Dr. Kartal, projesi kapsamında yastık yüzü ve iç çamaşırı gibi giyim eşyalarına uygulanabilen bir madde ile egzama hastalarının sıkıntılarının azaltılabileceğini belirtti.

Kartal, projeye başlama sürecini, “Yıllardır Atopik Dermatit ile ilgileniyorum. Hastalarım genellikle şiddetli kaşıntı ve kuruluk gibi şikayetlerle başvuruyor. Uyguladığımız tedavilerin bir kısmı hastanın günlük yaşamını zorlaştırıyor. Bu durumu değerlendirerek hastaların hayatını etkilemeden bir çözüm geliştirme yoluna gitmeye karar verdik” sözleriyle aktardı.

Projenin üretim aşamasına geçtiklerini ifade eden Kartal, “Teorik ve pratik çalışmaların ardından projeyi hayata geçirdik. Siemens ekibinin sağlık profesyonelleriyle gerçekleştirdiği etkinliğe katıldık ve 100 proje arasında 2’nci olan inovasyon ödülünü aldık. Bu ihtiyacın profesyonel bir ekip tarafından yeniden tanınması bizi mutlu etti. Hedefimiz, hastaların yaşamlarını kolaylaştıracak bir ürün sunabilmek” dedi.

Dermatolojik hastalıkların bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğine değinen Kartal, “Bu durum çocuklarda akran zorbalığına yol açarken, yetişkinlerde iş verimliliğini düşürüyor. Atopik dermatit, ölümcül bir hastalık olmasa da hastaların gündelik yaşamını olumsuz etkileyen bir durumdur. Uykudan iş hayatına kadar her aşamayı etkileyebilir. Giyim, yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Uyguladığımız yöntemle, hastalığın tetikleyici faktörlerinden birisini ortadan kaldırabiliyoruz ve bunu hastaya ek bir yük getirmeden gerçekleştiriyoruz. Zaten giyilmesi gereken bir kıyafetle bu çözümü sunmuş oluyoruz,” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu