Kalp Krizi Belirtilerinde Sakin Kalmanın Önemi
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, kalp krizi geçirdiğini anlayan bireylerin öncelikle sakin kalmaları gerektiğini ve vücudu zorlamamaları gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Altay, TÜ Fen Fakültesi Mavi Salon’da gerçekleştirilen kalp hastalıkları panelinde, daha önce kalp krizi geçiren kişilerin bu durumu anlama konusunda daha avantajlı olduğunu ifade etti.
Kişilerin kalp krizi belirtilerini dikkatlice takip etmeleri gerektiğini dile getiren Altay, kalp krizi geçiren bireylerin genellikle noktaya değil, yayılıma neden olan ağrılar hissettiklerini belirtti.
Ağrının göğsün ön kısmından sol kola, çeneye, mideye ve sırta yayılmasının kalp krizi işareti olabileceğine dikkat çeken Altay, konuyla ilgili şunları ekledi:
“Kriz esnasında hissedilen ağrı, pozisyon değiştirince geçmeyen bir ağrıdır. Genellikle yoğun stres, çaba ve endişe sonrasında ortaya çıkar. Bu ağrı genellikle 20 dakikadan fazla sürer. Eğer 3,5 dakika içinde geçmezse ve buna ölüm korkusu eşlik ederse, kişinin kalp krizi geçirdiğini düşünebiliriz. Böyle bir durumda kişi öncelikle sakin olmalı ve panik yapmamalıdır.”
Bireylerin vücut eforunu artırmaktan kaçınmaları gerektiğinin altını çizen Altay, “Cam açılmalı, kravat gevşetilmeli ve gömleğin önü açılmalıdır. Yanında birinin bulunması faydalıdır. 112 Acil Servisi arayarak yardım istemek en akıllıca adım olacaktır. Araç kullanırken böyle belirtilerle karşılaşırsak, aracı güvenli bir yere park etmeli ve sağlık ekiplerine haber vermeliyiz.” şeklinde konuştu.
Panelin ardından Altay, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.