Kadın Yatırımcıdan Çorum’a 3.9 Milyon TL Destek!

Çorum’da, 3.9 milyon TL’lik hibe desteği alarak pelet üretim tesisi kuran 2 çocuk annesi Ebru Zorlu, işletmesi sayesinde 15 kişiye istihdam sağlıyor. Atık ağaçlardan yakacak pelet üretimi yapan bu tesiste, üretim kapasitesinin 12 bin tona çıkarılması hedefleniyor.
Çorum’da 1996 yılından beri ailesi tarafından gerçekleştirilen kereste üretimi ve ahşap ev yapımı faaliyetlerinden artan ahşap atıkları değerlendirmek isteyen Ebru Zorlu, pelet üretim tesisi kurmaya karar verdi. Devlet desteği almak amacıyla Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) başvuran Zorlu, IPARD II 11. Başvuru Çağrı Döneminde onaylanan projesi ile 7,2 milyon liralık yatırımı için 3,9 milyon lira hibe desteği aldı. Kayaca köyü mevkiinde tesisini kuran Zorlu, 2023 yılı sonunda üretmeye başladı. Ekonomik değeri kalmamış kereste atıklarını katma değerli bir ürüne dönüştüren tesis, hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de doğanın korunmasına katkıda bulunuyor.
Ebru Zorlu, devlet destekleri hakkında bir yakınının önerisi ile bilgi sahibi olduğunu belirtti. “Ailem, 1996 yılından beri kereste üretimi ve ahşap ev yapımı işleri ile meşguldü. Bu süreçte çıkan atıkları değerlendirmek istedik ve pelet üretimi işine yöneldik. TKDK’dan, hayvancılık tesisi kuran bir tanıdığımızın önerisi ile destek alabileceğimizi öğrendik. Projemizle ilgili görüşmelere katıldığımızda, katma değerli ürünler sektörüne başarıyla başvurabileceğimizi aktardılar. Proje sürecinde sürekli destek aldık” dedi.
Üretim sürecinde fazladan ağaç kesilmesine ihtiyaç olmadığını ifade eden Zorlu, “Tesisimizde, çam kerestesi üretiminde oluşan ekonomik değeri olmayan atıkları depo etmek için harcadığımız zamanı ve işgücünü artık pelet üretiminde kullanıyoruz. Diğer orman ürünleri tesislerinden de uygun fiyatlarla atık satın alıyoruz. Bu sayede, hem atıkların ortadan kalkmasını sağlıyoruz hem de onlara ekonomik değer sunuyoruz. Pelet üretimimiz, orman ürünlerinin geri dönüşümüne dayalı olduğu için, bir tane bile ağaç kesmemiz gerekmiyor” şeklinde konuştu.
15 çalışanıyla faaliyete geçen tesis, 2023 yılı itibarıyla pelet üretimine başlamış durumda. Zorlu, “Şu an tek vardiyada yılda 6 bin ton pelet üretiyoruz. Müşteri sayımız arttıkça, iki vardiya ile çalışmaya geçtiğimizde yıllık kapasitemiz 12 bin tona çıkarılacak. Ev kullanıcıları için 6 milimetre, endüstriyel tesisler için ise 8 milimetrelik pelet üretimi yapıyoruz. Ürünlerimiz tamamen çam odunu ve kereste atıklarından elde ediliyor ve kimyasal katkı içermiyor. TSE ve AB ihraç sertifikalarına sahibiz. Şu anda Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki müşterilere satış yapıyoruz” diye belirtti.
Kendi yatırımı sayesinde Sıfır Atık projesine destek verdiğini belirten Zorlu, “Kömüre göre neredeyse tamamen yanan, az miktarda kül bırakan, kalorisi yüksek ve çevre dostu bir ürün sunuyoruz. Bu projemiz, 2017 yılında devletimizin başlattığı Sıfır Atık projesine de katkıda bulunduğumuzu düşünüyorum. Yatırımım için 3,9 milyon lira destek veren devlete ve katkı sağlayan herkese minnettarım” ifadelerini kullandı. – ÇORUM