İsveçli Gazeteci Türkiye’de Gözaltına Alındı!

İsveç’in Dagens ETC gazetesi, dış haber muhabiri Joakim Medin’in Türkiye’de gözaltına alındığını bildirdi.
Gazetede yer alan habere göre, muhabir Medin, Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestoları takip etmek üzere Perşembe günü Türkiye’ye giriş yaptı.
Medin’in İstanbul’a vardıktan sonra editörüne gözaltına alındığına dair bir mesaj göndermesi sonrasında kendisinden haber alınamamış olduğu belirtildi.
Dagens ETC’nin yazı işleri müdürü Andreas Gustavsson, “24 saatten fazla bir süre geçti ve hâlâ haber alamıyoruz. Basın özgürlüğü ciddi tehdit altındadır.” şeklinde bir açıklama yaptı.
Gazete, Joakim Medin’in Türkiye’de uzun süredir haber yaptığını da dile getirdi.
İsveç Dışişleri Bakanı Maria M Stenergard, konuyla ilgili yaptığı paylaşımda, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’nun yerel makamlarla iletişimde olduğunu duyurdu.
Bakan Stenergard, “Gazetecilerin özgürlüğünün kısıtlanması her zaman bizim için önemli bir konudur.” mesajını verdi.
Medin, protestoların başlangıcından bu yana gözaltına alınan ikinci yabancı gazeteci oldu. Daha önce 26 Mart’ta BBC muhabiri Mark Lowen’in gözaltına alındığı, 17 saat sonra serbest bırakıldığı kaydedilmişti.
Lowen’in gözaltına alınmasının gerekçeleri arasında “kamu düzenine tehdit oluşturması” maddesi yer alıyordu. Olayın ardından Türkiye İletişim Başkanlığı, Lowen’ın akreditasyon başvurusu olmadan habercilik faaliyetlerinde bulunması nedeniyle sınır dışı edildiğini açıklamıştı.
Joakim Medin’in durumuyla ilgili şu an için Türk makamlarından bir açıklama yapılmadı.
11 yerel ve ulusal gazeteci gözaltına alındı
Protestolar sırasında 1.800’den fazla kişi gözaltına alınırken, bunlar arasında en az 11 yerel ve ulusal gazeteci de bulunmaktadır.
AFP muhabiri Yasin Akgül, Now Haber muhabiri Ali Onur Tosun, fotomuhabir Bülent Kılıç, İBB fotomuhabiri Kurtuluş Arı ile Bakırköy Belediyesi fotomuhabiri Gökhan Kam gözaltına alındıktan sonra tutuklanmış, sonrasında serbest bırakılmışlardı.
BirGün yazarı Barış İnce, sekdika.org muhabiri Zişan Gür, fotomuhabir Murat Kocabaş ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Yağız Barut gözaltına alındıktan sonra özgürlüğüne kavuşmuştu.
Türkiye Gazeteciler Sendikası, “Gazetecilerin tutuklanma sebebi olmaması gerekir, en azından gözaltına alınmamaları gerekiyordu.” açıklaması yaptı.
DİSK Basın İş, 23 Mart’ta Saraçhane’de gerçekleştirilen mitingde haber takibi yapan BirGün muhabiri Ebru Çelik ve BirGün çalışanı Deniz Güngör’e polis tarafından şiddet uygulandığını bildirmişti.
