İstanbul’da 17 Yıl Sonra İdrar Sorununa Çözüm!
İstanbul’da yaklaşık 17 yıldır idrar yapma zorluğu çeken 29 yaşındaki Seyhan Çılğın, sakral nöromodülasyon (mesane pili) operasyonu ile bu sıkıntısından kurtuldu.
İdrarını yapamama nedeniyle 2007 yılından bu yana sonda kullanmak zorunda kalan Çılğın, sağlığına kavuşmak için birçok tedavi yöntemi denemesine rağmen olumlu sonuç alamadı.
Son olarak Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi’nde yapılan muayenelerin ardından Çılğın’a mesane pili uygulanması kararlaştırıldı.
Hastanede gerçekleştirilen yaklaşık 40 dakikalık başarılı operasyon sonucunda Çılğın, sağlığına kavuştu.
Doç. Dr. Mehmet Gökhan Çulha, Seyhan Çılğın’a yapılan mesane pili operasyonu hakkında bilgi vererek, ilk muayenelerde idrar yapma konusunda bir tıkanıklık olmadığını belirlediklerini ifade etti. Çulha, “Bu durum, idrar kesesini uyaran sinirlerin çalışmaması ile ilgili, nörojenik mesane olarak adlandırılıyor. Hasta günde 4-6 kez idrarını sonda ile boşaltıyordu.” dedi.
Çulha, hastanın genç ve yoğun bir iş hayatına sahip olduğunu belirterek, sonda kullanımının her zaman mümkün olmadığını kaydetti. “Bu durumda enfeksiyon riski oldukça artıyordu. Ayrıca, sonda kullanımına bağlı olarak idrar kanalında yaralanmalar ve kanamalar görülebiliyordu.” şeklinde konuştu.
Hastaya ek testler yaparak “kontraktilite yetersizliği” olarak bilinen mesanenin tam kasılmaması durumu tespit ettiklerini aktaran Çulha, ardından hastanın idrarını rahat bir şekilde yapabilmesi için uygun tedavi seçeneklerinin araştırıldığını söyledi. Mesane pili uygulamasının seyhan Çılğın için uygun bir seçenek olduğu belirlendi.
Doç. Dr. Çulha, mesane pilinin özellikle sıkışma tipi idrar kaçırma ve kronik idrar yapamama sorunları olan hastalarda kullanılan bir tedavi yöntemi olduğunu vurguladı. “Bu yöntem, genellikle son çare olarak başvurulan bir uygulamadır ve kliniğimizde 2021 yılından beri pratiğe geçmiştir.” ifadesini kullandı.
Operasyonun detayları
Doç. Dr. Çulha, tedavi sürecinin iki aşamalı olduğunu vurguladı ve hastanın tedavi öncesinde etkili olup olmayacağının kontrol edildiğini belirtti. “Tedavi sırasında bazı riskler aldık, çünkü hastanın ek hastalıkları söz konusuydu. Önceden multipl myelom nedeniyle kemik iliği nakli geçirmiş bir hasta olarak, enfeksiyon riski uzmanlar tarafından değerlendirildiğinde, bu operasyonun tek seferde yapılmasının daha uygun olacağı ifade edildi.” dedi.
Çulha, 3 boyutlu pelvis görüntülemesi ile elektrotun yerleştirilmesi için en uygun alanı belirlemeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi. Yaklaşık 40 dakikalık bir operasyonla başarılı bir sonuç elde ettiklerini aktardı.
Çulha, hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek, “Artık hastamız idrarını tamamen yapabiliyor ve sonda kullanmıyor. Mesaneyi boşalttıktan sonra içeride kalan idrar miktarı sıfır.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Seyhan Çılğın ise 2007 yılından beri idrar yapmakta güçlük çektiğini ifade ederek sık sık idrar yolu enfeksiyonu yaşadığını dile getirdi. Birçok sağlık merkezinde tedavi gördüğünü, yaklaşık 20 operasyon geçirdiğini anlatan Çılğın, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi’nde mesane pili tedavisinin kendisine önerildiğini söyledi.
Bu durm sebebiyle mesanesinde aşırı miktarda idrar kaldığını belirten Çılğın, sıkıntıların özellikle soğuk havalarda daha da arttığını ifade etti. “Sürekli sonda kullanmak zorunda kalıyordum ve bu benim için oldukça zor bir durumdu.