Sağlık

İstanbul Deprem Tatbikatı: Sağlık Hizmetine Hazırlık

SAĞLIK Bakanlığı’nın koordinesinde gerçekleştirilen ‘Ulusal Marmara Deprem Tatbikatı’, İstanbul‘da hayata geçirildi. Tatbikat sonrası değerlendirmelerde bulunan İstanbul İl Sağlık Müdürü Abdullah Emre Engin, “Ana hedefimiz, olası büyük bir İstanbul depreminin ardından kesintisiz sağlık hizmeti sunmak ve diğer illerden gelen sağlık personelinin İstanbul’u önceden tanımasını sağlamak. Böylece her hangi bir talimat veya koordinasyona ihtiyaç duymadan, hastanelerimizde sağlık hizmetlerinin aksamadan devam etmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

İstanbul’un deprem karşısındaki sağlık hizmetleri hazırlığı ve müdahale etkinliği, Ulusal Marmara Depremi Tatbikatı ile sınandı. Sağlık Bakanlığı’nın organizasyonu çerçevesinde 26 ve 27 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen tatbikatta, 8 ilçedeki sağlık kuruluşları ve mobil ekipler eş zamanlı olarak bir dizi görev üstlendi. Tuzla, Pendik, Adalar, Kartal, Maltepe, Sultanbeyli, Sancaktepe ve Çekmeköy ilçelerindeki toplam 30 hastane, 10 Aile Sağlığı Merkezi, 7 İlçe Sağlık Müdürlüğü, 1 Toplum Sağlığı Merkezi, 1 Sahra Hastanesi, 12 Acil Müdahale Ünitesi, 18 Acil Yardım Ambulansı ve 1 Mobil Komuta Merkezi ile 38’i UMKE aracı olmak üzere toplam 187 araçla gerçekleştirilen tatbikata 75 Sağlık Bakanlığı çalışanı, İstanbul’dan bin 25 sağlık personeli ve 18 ilden 726 sağlık görevlisi katıldı. Komuta merkezi olarak Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi ve Prof Dr. Asaf Ataseven Hastanesi belirlenirken, 30 hastanede olay yönetim merkezleri aktif hale getirildi.

‘OLASI BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ İÇİN HAZIRLIKLARIMIZ SÜRÜYOR’

Tatbikatla ilgili bilgi veren Abdullah Emre Engin, “Bu tatbikat, açıkladığımız gibi, sürekli olarak düzenlediğimiz tatbikatlardan biridir. İstanbul’un olası bir afet veya deprem durumunda sağlık hizmetlerinin devamlılığını sağlamak için 6 ay önceden planladığımız Faz 2 tatbikatını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Faz 1’i ise 6 ay önce tamamlamıştık. Ana amacımız, büyük bir İstanbul depreminin ardından kesintisiz sağlık hizmeti sağlamak ve diğer illerden gelen sağlık personelinin İstanbul’u tanımasını temin ederek, hastanelerimizde sağlık hizmetinin sürekliliğini sağlamaktır. Bu hizmetin sadece hastanelerde değil, aynı zamanda aile sağlığı merkezleri, eczaneler ve belirlediğimiz büyük referans hastanelerimizde de devam etmesini hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK TATBİKATLARDAN BİRİ’

Engin, “Bugün gerçekleştirdiğimiz tatbikat, belki de Türkiye tarihinin en büyük tatbikatlarından biri olarak kayıtlara geçecek. 18 ilden yaklaşık 2 bin personel, kendi uzmanlık alanlarına uygun bir şekilde İstanbul’a geldi. Olası bir deprem sırasında, afetzede olan İstanbul ekibi de bu sağlık hizmetini devralmak için burada konuşlandı. Önemli olan, depreme karşı almış olduğumuz önlemlerle, can kaybını minimize etme ihtimalimizdir. Literatürde de belirtildiği üzere, deprem anında 100 kişinin kurtarılması için, 85’inin, önceden alınan önlemlerle yolu açılmış olacaktır. Hem sağlık müdürlüğü hem de halk sağlığı uzmanı olarak, bu hazırlıkları vurgulamak isterim. Binalarımızı yenileme çalışmalarına devam ediyoruz. Ayrıca, Sayın Bakanımızın İl Sağlık Müdürlüğü döneminde başlatılan İstanbul afet planı revizyonuna uygun tatbikatlarımızı sürdürmeyi planlıyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsun, biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Eğer vatandaşlarımız da üzerlerine düşeni yerine getirirse, olası bir depreme karşı İstanbul’da hazırlıklı olacağız” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu