Dünya

İsrail’den Şam’a Hava Saldırısı: İki Ülke Arası Gerilim

İsrail, Suriye‘nin başkenti Şam‘da, başkanlık sarayı yakınındaki bir bölgeye hava saldırısı gerçekleştirdiğini açıkladı.

Bu, Suriye’deki Dürziler ve silahlı gruplar arasında meydana gelen çatışmalar sonrası İsrail‘in düzenlediği ikinci hava saldırısı olarak kaydedildi.

Olayla ilgili olarak Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı İsrael Katz bir ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, “Bu, Suriye rejimine açık bir mesajdır. Şam‘ın güneyinde güç konuşlandırılmasına ya da Dürzi topluluğa yönelik herhangi bir tehdide izin vermeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

İsrail ordusu, Türkçe sosyal medya hesabı üzerinden “Savaş uçakları bu gece Şam‘da Ahmed Hüseyin eş-Şera’nın sarayının yakınındaki bölgede saldırı düzenledi” şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Paylaşımda saldırıya dair ayrıntılara yer verilmedi.

Suriye yönetiminden bu saldırılarla ilgili resmi bir açıklama henüz gelmedi.

Suriye hükümeti, Şam kırsalında Dürzilerin yoğunlukta olduğu Ceramana ve Sahnaya’da meydana gelen çatışmaların ardından bölgeye yüzlerce asker ve ağır teçhizat sevk edildiğini duyurmuştu.

30 Nisan’da yönetim, İsrail‘in adını anmadan yaptığı açıklamada her türlü saldırıyı “kategorik olarak reddettiklerini” bildirdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Şubat ayında Şam’a bağlı güçler tarafından Dürzilere yönelik “hiçbir tehdidi hoş görmeyeceklerini” ifade etti.

Netanyahu, ayrıca Suriye’nin güneyinde Dürzilerin yoğun olarak yaşadığı Süveyda dahil üç ilin askerden arındırılmasını talep etti.

İsrail, 1967 yılından bu yana Suriye’nin Golan Tepeleri’ni işgal altında bulunduruyor.

Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından İsrail güçleri, BM kontrolündeki bir tampon bölgeye girdi ve Hermon Dağı’nın kontrolünü ele geçirdi.

İsrail hava kuvvetleri, Aralık ayından bu yana Suriye’nin farklı noktalarındaki askeri üslerine çok sayıda hava saldırısı düzenlemeye devam etti.

Suriye’nin geçiş dönemi Devlet Başkanı Ahmed eş-Şera, Aralık 2024’te görevi devraldıktan sonra ülkedeki azınlıkları koruma sözü vermişti.

Ancak Mart ayında, ülkenin Akdeniz kıyısındaki Alevi nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerde yüzlerce sivilin öldüğü çatışmalar, eş-Şera’nın taahhütlerine dair şüphelere yol açtı.

Şam yönetimi, çatışmaların güvenlik güçleri ve merkezi yönetime bağlı silahlı gruplar ile Beşar Esad destekçileri arasında yaşandığını savunurken, Birleşmiş Milletler (BM) bölgede gerçekleştirdiği saha çalışmalarının ardından yayımladığı bir raporda Alevi sivillerin hedef alındığını bildirdi.

BBC

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu