Sağlık

Epilepsi Nöbetlerinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden iki önde gelen uzman, epilepsi nöbetlerinin taşıdığı hayati riskler ve erken teşhisin sağladığı avantajlardan bahsetti. Dr. Fikret Başkan ve Prof. Dr. Güzide Turanlı, Türkiye’de sık rastlanan epilepsi türleri ile tedavi yöntemlerine dikkat çekti.

“ÇOCUKLARDA DA EPILEPSİ GÖRÜLEBİLİR”

Dr. Fikret Başkan, “Çocuklarda da büyüklerde olduğu kadar epilepsi nöbetleri görülebiliyor” ifadelerini kullandı. Ülkede akraba evliliklerinin yaygın olmasının metabolik rahatsızlıklara bağlı olarak epilepsi riskini artırabileceğinin altını çizen Başkan, travmalar, enfeksiyonlar ve tümörlerin de epilepsi oluşumunu tetikleyebileceğini vurguladı.

“ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ”

Prof. Dr. Güzide Turanlı, erken teşhisin kritik önemine dikkat çekerek, “Epilepsi nöbetlerine zamanında müdahale edilmediğinde solunum durması gibi sonuçlar nedeniyle ölümler meydana gelebilir” dedi. Ayrıca, epileptik hastalarda ani ölümlerin görülebileceğini belirten Turanlı, tedaviye direnç gösteren epilepsi hastalarının cerrahi müdahalelerle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

“ANNE KARNINDA BAŞLAYAN RİSKLER”

Anne karnındaki gelişim süreçlerine etki eden faktörlere değinen uzmanlar, annenin dengesiz beslenmesinin epilepsi riskini artıracağını dile getirdi. Dr. Fikret Başkan, beyinden kaynaklanan epilepsilerin genellikle şakak bölgesinde meydana geldiğini belirterek, bu durumun cerrahi işlemler açısından önem teşkil ettiğinin altını çizdi.

Epilepsi nöbetleri hayatı tehdit ediyor: Erken teşhis kritik önemde

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu