Ekonomi

İklim Krizi Çiftçiyi Zora Sokuyor: Destek Gerek!

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkemizin tarihindeki en büyük iklim felaketlerinden birinin yaşandığını ifade etti. Don olayları nedeniyle çiftçilerin zor bir dönemden geçtiğini belirten Bayraktar, Tarım Bakanlığı’nın çiftçilere, meydana gelen maliyetler üzerinden nakit desteği sağlamayı planladığını, fakat bu durumun afetin büyüklüğünü göz önünde bulundurduğunda yetersiz kalabileceğini vurguladı.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar ve beraberindeki heyet, Gaziantep’te ziraat dondan etkilenen bahçeleri ziyaret etti. Karacaburç Mahallesi’nde çiftçilerle bir araya gelen Bayraktar, fıstık ağaçlarında meydana gelen zararları yerinde inceledi. Fıstık ağaçlarının soğuk havadan olumsuz etkilendiğini belirten Bayraktar, ağaçların gelecek yıl verim kaybı yaşayacağını ifade etti. Son 30 yıl içinde yaşanan en şiddetli iklim olaylarının, 65 ili etkisi altına aldığını dile getirdi.

‘AFETLERİN TARIMSAL ÜRETİME ETKİSİ’

Bayraktar, doğal afetlerin sayısının ve şiddetinin arttığını vurgulayarak, “Afetler devam ediyor. Tabii afetlerin sayısı son yıllarda hızla yükseliyor. 2014 yılında 500 civarında olan afet sayısı, 2024 yılı itibarıyla 1257’ye ulaşmış durumda. 2025’te ise bu sayının artması bekleniyor. Bu afetler birçok kesim için zararlı olmakla birlikte, tarımsal üretim üzerinde büyük bir etki yaratıyor. Ocak ayından bu yana yaşadığımız kuraklık, ardından gelen don olayları birçok meyve bahçesine ciddi zararlar vermiş durumda. Yağışların ardından kar ve don olayları yaşandı. Özellikle Antep bölgesi gibi bölgelerde fıstık, üzüm ve ceviz bahçeleri bu durumlardan olumsuz etkilendi” şeklinde konuştu.

‘GEREKEN DESTEKLERİN SAĞLANMASI’

Bayraktar, çiftçilere iklim afetleri nedeniyle yapılacak destek ödemelerinin, üreticilerin mağduriyetlerini giderecek şekilde düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Çiftçilerin bankalara olan borçlarını ödemekte zorluk yaşayacaklarını belirten Bayraktar, “Bu durumu tarihin en büyük afetlerinden biri olarak değerlendirebiliriz. Çiftçilerimizin böyle bir afetle karşı karşıya kaldığında haklı beklentileri ortaya çıkıyor. Bakanlığımızın, çiftçilere verilen nakit desteğini olumlu buluyoruz, ancak bu tür desteklerin artırılması gerekiyor. Çiftçilerimiz bu yıl gelir elde edemeyecek, bu nedenle bankalarla ilgili borç yapılandırması da zorunlu hale gelmiş durumda. Çiftçiler, tarımla uğraşmak için destek talep ediyor” dedi.

Çiftçilerin en büyük sorunlarından birinin de kuraklık olduğunu ifade eden Bayraktar, tarımsal sulama ve yüksek elektrik fiyatları konusundaki sıkıntılara dikkat çekti. Kuraklık ile mücadelede çiftçilere gerekli desteklerin sağlanması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “Çiftçiler, birçok bölgede hâlâ kuraklık sorunuyla karşı karşıya. Sulama ücretleri ve elektrik fiyatlarının yüksekliği, bu durumun önünde büyük bir engel teşkil ediyor. Dolayısıyla, çiftçilerimiz indirim talep ediyor” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu