Ekonomi

Hitit Üniversitesi’nden Yapay Zeka ile Gelecek Tahmini

Dijital dönüşüm alanında önemli adımlar atan Hitit Üniversitesi, geliştirdiği yapay zeka destekli yazılım ile firmaların iş süreçlerine dair planlama yapmayı hedefliyor.

Hitit Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Anonim Şirketi ve Dalyan Makina işbirliğinde hayata geçirilen projede, yapay zeka tabanlı süreç yönetim yazılımı geliştirildi. Bu yenilikçi yazılım sayesinde firmaların karar alma süreçleri, veri yönetimi ve geleceğe yönelik tahminleme gibi önemli aşamalar hızlı ve sistematik bir biçimde raporlanıyor. Üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde özellikle Dalyan Makina için tasarlanan bu yazılım, firmanın 110 bin cari ve 60 bin ürünle ilgili verilerini talep edilen dönemlere göre anlık olarak işleme kapasitesine sahip. Ayrıca, finansal analizler gerçekleştirilerek elde edilen veriler kullanıcıların ekranlarına iletiliyor.

Projenin detaylarını aktaran Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Meryem Yalçınkaya, yazılımın Dalyan Makina’nın mevcut programlarından elde edilen veriler üzerinde makine öğrenmesi ve derin öğrenme tekniklerinin uygulandığını belirtti. Yalçınkaya, "Geliştirdiğimiz tahmin sistemleriyle, internet tabanlı bir panel aracılığıyla yöneticilere ve kullanıcılara raporlar sunuyoruz. Bu raporlar, geleceğe yönelik kararlar almada kritik bir destek sağlıyor," ifadelerini kullandı.

Dalyan Makina Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dalyan, yıllardır verileri bilgisayar ortamında sakladıklarını, ancak bu biriken verilerin işlenmesi gerektiği düşüncesiyle Hitit Üniversitesi ile projeye başladıklarını belirtti. Verdikleri kararın ardından, geçmiş verileri anlamlı bir yapı haline getirerek firmanın kurumsal hafızasını daha etkili bir şekilde kullanma fırsatı bulduklarını söyledi.

Dalyan, geçmiş yıllara ait büyük verilerin, yapay zeka ve makine öğrenmesi teknikleri sayesinde gerçeğe yakın tahminlerin yapılmasına olanak tanıdığını vurguladı. Verilerin doğru bir şekilde işlenmesi halinde, 2020 yılındaki verileri kullanarak gelecek yılları tahmin etme çalışmasına yöneldiklerini ifade etti. "Modeller sürekli olarak deneniyor; bu şekilde geçmişle kıyaslamalı tahminlerde bulunuyoruz," diye ekledi.

Geçmiş veri setlerinin işlenmesi ve farklı yapay zeka modellerinin uygulandığını belirten Dalyan, çalıştıkları büyük firmaların da bu süreçte fayda sağlamak istediğini aktardı. Hitit Üniversitesi ile olan işbirliği sayesinde daha verimli sonuçlar elde ettiklerini vurguladı.

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eşref Savaş Başcı, üniversitelerin sadece eğitim ve araştırma yapmakla kalmadığını, toplumun gelişimine katkı sağlama amacını da taşıdığını dile getirdi. "Makine ve İmalat Teknolojileri" alanında ihtisaslaşan üniversitenin, sanayi ile olan iş birliklerini güçlendirdiğini söyleyerek, Teknoloji Transfer Ofisi’nin sanayiye yönelik bilgi ve çözüm üretme çabasına değindi. Başcı, bu işbirliği ile geçmiş verilere dayalı gelecekteki tahminleri gerçekleştirdiklerini ve dolayısıyla yeni model geliştirme aşamasında önemli bir adım attıklarını ifade etti.

Hitit Üniversitesi’nin yaptığı bu projeler, hem akademik dünyayı hem de sanayi sektörünü olumlu yönde etkileyerek, dijitalleşmenin önemini daha da artırmayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu