Hitit Üniversitesi’nden Sağlıklı Pişirme Projesi

Hitit Üniversitesinde yürütülen bir projeyle, patates kızartması, köfte ve pişi gibi popüler yiyeceklerin en sağlıklı pişirme yöntemleri ve yağ seçeneklerinin belirlenmesi amaçlanıyor.
Rektörlükten yapılan açıklamaya göre, Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Kabak, Türkiye’nin öne çıkan yiyecekleri olan patates kızartması, köfte ve pişi için sağlıklı pişirme yöntemlerini araştırmak üzere “Farklı Pişirme Yöntemleri ile Hazırlanan Gıda Ürünlerinde Proses Kontaminantların Oluşumu ve Farklı Yaş Grupları için Risk Değerlendirmesi Projesi”ni başlattı.
TÜBİTAK tarafından desteklenen bu projede, çeşitli pişirme teknikleri ve yağ çeşitleri kullanılarak hazırlanan yiyeceklerde toksik maddelerin analizi gerçekleştirilecek.
Projede, doktora öğrencileri Eylem Odabaş, Nimo Hussein Yussuf ve Fatma Öznur Afacan da yer almakta. Kabak, laboratuvar çalışmalarına başlamış olarak, bu yiyecekler için en uygun yağın ve sağlıklı pişirme yöntemlerinin belirlenmesine odaklanıyor.
Kabak, yapılan açıklamada, patates kızartması, köfte ve pişi gibi gıdaların çocukların sağlığını tehlikeye atan unsurlar içerebileceğine dikkat çekti.
Proje kapsamında, sevilen bu gıda ürünlerinin derin yağda kızartma, fırınlama ve airfryer gibi tekniklerle hazırlanmasında ayçiçeği yağı, zeytinyağı ve palm yağı gibi yağ çeşitleri kullanılacağı belirtiliyor. Kabak, şunları ifade etti:
“Projemizde seçtiğimiz pişirme yöntemleri ve yağlar ile gıdalarda oluşabilecek toksik maddeler üzerine detaylı analizler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu maddeler, sağlık açısından risk taşıyan unsurlar içeriyor. Çocukların ve ergenlerin bu maddelere maruziyetini en aza indirmek için en sağlıklı pişirme yöntemlerini ve yağ alternatiflerini belirleyeceğiz.”
Kabak, ev yapımı gıdalardan dondurulmuş gıdalara kadar geniş bir yelpazede incelemeler yapacaklarını, güvenilir pişirme yöntemlerini bilimsel verilerle ortaya koyacaklarını da sözlerine ekledi.