Gribal Enfeksiyon Gözlerinizi Tehdit Ediyor!
Gribi elinizden gözünüze bulaştırmaktan kaçının
Prof. Dr. Mustafa Ataş :
“Öksürme ve hapşırma ile havaya yayılan parçacıklar, gözlere de gribal enfeksiyon bulaşmasına neden olabilir.”
“Göz enfeksiyonlarında en etkili bulaşma yöntemi direkt temastır.”
KAYSERİ – Memorial Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ataş, ellerin göze teması aracılığıyla gribal enfeksiyonların göze geçebileceğine dikkat çekti. Ataş, “Öksürme ve hapşırma ile dışarı salınan partiküllerden dolayı gözlere de gribal enfeksiyon bulaşabilir.” şeklinde konuştu.
Kış aylarında kalabalık ortamlarda bulunmanın göz enfeksiyonlarını artırdığını belirten Prof. Dr. Mustafa Ataş, “Kış mevsiminde kapalı alanlarda bulunmak, özellikle okullarda, kreşlerde, alışveriş merkezlerinde ve askeri kışlalarda enfeksiyon riski oluşturmaktadır. Bu dönemlerde enfeksiyon kapma ihtimali, diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi göz enfeksiyonları için de fazladır. Gözdeki iltihaplanmalara konjonktivit adı verilir. Bu durum genellikle bakteriyel, viral veya alerjik seyredebilir. Günümüzde en sık karşılaşılan dal viral konjonktivitlerdir. Gribal enfeksiyonlarla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla ilişkili olarak viral konjonktivitlere de sık rastlanmaktadır. En yaygın olanları adenoviral konjonktivitlerdir; bu tür enfeksiyonların yaklaşık %80-90’ını kapsar. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra hapşırma ve öksürme yoluyla ortama yayılan parçacıklar, yakın temas sonucunda gözlere de geçebilir ve konjonktivit gelişimine sebep olabilir.” dedi.
Ataş, konjonktivitin çoğunlukla iyi huylu bir seyir izlese de, bazen ciddi göz hasarlarına yol açabileceğini kaydetti. Epidemik konjonktivit durumlarında gözün korneası etkilenebilir ve bu da görme bozukluklarına neden olabilir. Bu sebeple, türevi bir sağlık sorunu ile karşılaşıldığında mutlaka bir göz doktoruna danışmak gerekmektedir. Eğer durum aşırı ağır değilse genellikle destekleyici tedavi uygulanır. Ancak kornea etkilenmişse daha uzun süreli tedavi ve takip gerekmektedir.”
“En önemli bulaşma yolu el ile direkt temastır”
Mustafa Ataş, hapşırma ve öksürmenin göz enfeksiyonlarına neden olabileceğini dile getirerek, “Çocuklarda özellikle bakteriyel konjonktivit daha sık görülmektedir. Bu tür konjonktivitler, çoğu zaman orta kulak iltihabı ve bademcik iltihabı ile beraber seyredebilir. Bakteriyel konjonktivit tedavisinde, topikal antibiyotiklerin yanı sıra sistemik tedavilere de ihtiyaç duyulabilir. Bakteriyel konjonktivitler bazen ağır seyredebilmektedir; bu durum çoğunlukla iyi huylu seyretse de ciddi bakteriyel enfeksiyonlar gözde kornea sorunlarına yol açabilir. İleri aşamalarda yaşayabileceğimiz kornea yırtılmaları ve bunun sonucunda körlüğe kadar gidebilecek sorunlar ortaya çıkabilir.” ifadelerini kullandı.
Ataş, konjonktivit riskine karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek, “Özellikle kalabalık ortamlarda hijyenin önemi artmaktadır. El hijyenine riayet etmek, sık sık el yıkamak zaruridir. Çocuklar göze temas etmeye dikkat etmez; bu nedenle ortak kullanılan eşyaların (örn. havlular) ayrılması gerekmektedir. Ciddi bir enfeksiyon durumunda, çocukların veya enfekte kişilerin belli bir süre toplumdan izole edilmesi gerekebilir. Ayrıca, eğer kontak lens kullanıyorlarsa, bu sürede lenslerini kullanmamaları önemlidir. İyileşene kadar, belirtiler geçene kadar 48 saat süreyle lenslere ara verilmelidir. Genel olarak çoğu vakalar iyi huylu seyret