Google, Yapay Zeka Özetleri ile Türkiye’de Testte!

Google, arama motoru ile yapay zekayı birleştiren “Yapay Zeka Özetleri” altyapısını Türkiye’de test etmeye başladı.
Gemini teknolojisinden güç alan ve şu an için Türkiye’deki tüm kullanıcılara sunulmayan “Yapay Zeka Özetleri”, hem masaüstü hem de mobil platformlarda kısıtlı bir test süreci yürütmektedir. Bu yeni altyapı, arama terimlerine göre yapay zeka tarafından oluşturulan kısa ve öz bilgilere erişim sağlıyor. Sistemin genel kullanıma açılmasıyla ilgili olarak Google, şu bilgileri paylaştı: “Arama sonuçlarındaki Yapay Zeka Özetleri sayesinde bilgilere daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bu özetler, önemli bilgilerin yanı sıra daha detaylı araştırmalara yönlendiren bağlantılar da sunarak kullanıcıların arama süreçlerini kolaylaştırabilir.”
Geçtiğimiz ay, aylık 350 milyon kullanıcıya ulaşan Google’ın Gemini, yıl sonuna kadar daha fazla cihaza entegre edilecek. Şu anda pek çok Android akıllı telefon ve web platformlarında kullanılabilen bu üretken yapay zeka, Google CEO’su Sundar Pichai’nin açıklamalarına göre, akıllı saatlere (WearOS tabanlı), Android Auto aracılığıyla otomobillere ve diğer Android tabanlı akıllı cihazlara da entegre edilecek. Pichai, “Mobil cihazlardaki Google Asistan’ı Gemini ile güncelliyoruz,” dedi ve ekledi: “Yıl sonunda tabletler, otomobiller, kulaklıklar ve saat gibi telefonunuza bağlı cihazları da Gemini ile destekleyeceğiz.”
Gemini, geçtiğimiz ay Samsung ile yapılan iş birliği sayesinde de gündem olmuştu. Güncel Samsung cihazlarının merkezinde Gemini yer almakta. Ancak bu iş birliğinin Google’a maliyetinin yüksek olduğu bildirildi. Henüz kesin bir rakam paylaşılmamış olsa da, Gemini’yi cihazlarda tutmak için Google’ın Samsung’a kayda değer bir ödeme yaptığı iddiaları ortaya atıldı. Ayrıca, Google kısa zaman önce ABD’deki reklam odaklı tekel davasını kaybetmişti. Yıllardır devam eden bu davada, Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, Google’ı dijital reklam pazarındaki tekel kontrolü nedeniyle yargılamıştı. Adalet Bakanlığı’nın açtığı davaya sekiz eyalet de katılmıştı. Bu davanın sonuçları, Google’ın rekabete aykırı uygulamalarının durdurulmasını amaçlıyordu.
Uzun bir süredir devam eden davayı kaybeden Google’ın, dijital reklam piyasasında tekel olabilmek için bir dizi rekabete aykırı eylemde bulunduğu ortaya çıktı. Dava sürecinde Microsoft CEO’su Satya Nadella da tanıklık yaptı. Nadella, kendi arama motoru Bing üzerinden Google’a rakip olamadıklarını ve Google’ın arama motoru pazarındaki hâkimiyetinin yıllardır uyguladığı yanlış politikalar sonucu oluştuğunu belirtti. Ayrıca, konuşmasında Apple’ın da suçlandığı anlaşmalara dikkat çekti. Nadella, Apple ve Google arasında yapılan arama motoru anlaşmalarının Bing gibi alternatiflerin rekabet etmesini adeta imkânsız hale getirdiğini ifade etti.
Google, Apple’ın cihazlarında varsayılan arama motoru olabilmek için her yıl milyarlarca dolar ödemektedir ve bu durum kamuoyunda eleştirilere neden olmaktadır. Microsoft, kendi arama motoru Bing’i yapay zeka tabanlı bir sohbet botuyla güçlendirerek bu alanda gelişme kaydetti. Ancak, buna rağmen arama motoru pazarında Google’a yaklaşmaları halen mümkün görünmemekte. Tüm bu gelişmelerin ardından, Google’a Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı tarafından ciddi bir ceza verilmesi de pazarın dinamiklerini değiştirmiyor gibi gözüküyor.