Sağlık

Gençlerin Uykusunu Şekillendiren Sleepmaxxing Trend!

Geçtiğimiz ay Amerika Birleşik Devletleri’nde popüler hale gelen “sleepmaxxing” (uykumaksimumlama) akımı, mükemmel bir uyku deneyimi elde etmek için çeşitli öneriler sunuyor.

TikTok platformunda bu etiketi kullanan milyonlarca video, gençlerin ideal uyku için özenle yaptıkları hazırlıklarını gözler önüne seriyor.

Bu yöntemler arasında ağız bantlama ve kivi tüketimi gibi farklı uygulamalar yer alıyor.

Ancak, iyi bir uyku arayışında bazı yöntemlerin aşırıya kaçmış olabileceği düşünülüyor.

Bu videolarla önerilen birçok teknik zararsız görünse de, bilimsel destekleri sınırlı ve bazılarının beklenmedik zararları olabilir.

BBC, uyku uzmanları ve doktorlarla iletişime geçerek bu yöntemlerin etkinliğini araştırdı.

Magnezyum uykuya yardımcı olur mu?

Akıma dair en sık önerilenlerden biri de magnezyum takviyeleri.

Sosyal medyada viral hale gelen “uykulu kız alkolsüz kokteyli,” vişne suyu ile soda karışımı içinde magnezyum barındırıyor.

Oxford Üniversitesi’nden uyku uzmanı Dr. Lindsay Browning, magnezyum takviyelerinin uykuya yardımcı olabileceğine dair bazı verilerin olduğunu belirtiyor; fakat bu durumun yalnızca magnezyum eksikliği yaşayanlar için geçerli olduğunu ekliyor.

Dr. Browning, aşırı magnezyum alımının bağırsak problemlerine yol açabileceği ve diğer ilaçlarla etkileşimde bulunabileceğini de vurguluyor:

“Bu alkolsüz kokteyllerdeki magnezyum oranı bazen fazla olabiliyor. Bu da ishal gibi bir duruma neden olabilir ki bu da uykunuzu olumsuz etkiler!”

Dr. Browning, daha sağlıklı bir alternatif olarak ılık süt veya vişne suyu tüketimini öneriyor. Bu içeceklerde doğal melatonin bulunuyor.

Ağız bantlama: Riskli bir uygulama mı?

TikTok üzerindeki en tartışmalı yöntemlerden biri ağız bantlama.

Bu yöntemi uygulayanlar, ağızlarını bantlayarak uykuda burundan nefes almayı hedefliyor.

Londra’dan sağlık koçu Lisa Dee ve New York’tan içerik üreticisi Devon Kelley, bunun uyku öncesi rutinlerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtiyor.

Kelley, “Yıllarca çene ağrısı çektikten sonra gece ağız bantlamaya başladım ve bu, bana büyük fayda sağladı. Beş yıldır neredeyse hiç ağrı çekmiyorum.” diyerek deneyimlerini paylaşıyor.

Dee ise bu yöntemin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) semptomlarını azalttığını savunuyor:

“Daha kolay odaklanıyor ve daha az bunalmış hissediyorum.”

Ancak BBC’ye konuşan bazı uzmanlar bu uygulamanın tehlikeleri konusunda uyarıyor.

Dr. Browning, “Bu yöntem potansiyel olarak tehlikeli. Eğer gece nefes almakta zorlanıyorsanız ve ağzınız bantlıysa, yeterli oksijen alamazsınız. Bu da kalp üzerinde baskı yapabilir ve kalp krizi geçirmenize neden olabilir.” diyor.

Uyku apnesi gibi durumları olan kişilerin bunu fark etmemesi halinde durum daha da riskli hale gelebilir.

Bandın kendisi de ağızda alerji veya tahrişe yol açabilir. Dr. Carleara Weiss ise, ağzı bantlamanın bilimsel bir dayanağının olmadığını vurguluyor.

Burun bantları

Burun bantları, burun kanallarını genişleterek nefes almayı kolaylaştırmak için tasarlanmış ürünlerdir. Bazı sosyal medya kullanıcıları bu bantları horlamayı önlemek amacıyla kullanıyor.

Burun tıkanıklığı olan kişiler burun bantlarından fayda görebilir. Ancak Dr. Browning

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu