Sağlık

Gaz Çıkarma: Normal mi, Sağlıklı mı?

Gaz çıkarmak oldukça doğal bir durumdur. Bir birey ortalama olarak günde 5 ila 15 kez gaz çıkarabilir.

Günlük yaşamda çok fazla gazın neden olduğu rahatsızlık ve utanç hissi bir kenara bırakıldığında, gaz çıkarmanın sağlıklı olduğunuzun bir göstergesi olabileceği de unutulmamalıdır.

Gaz oluşturan yiyecekler, çoğunlukla kalp sağlığına faydalı, lif bakımından zengin ve karmaşık karbonhidratlar içermektedir.

Vücut bu tür karbonhidratları sindiremese de, bağırsaklardaki bakteriler bu maddeleri parçalayabilir.

Hangi gıdaların gaz yaptığı, hangilerinin kötü kokmasına neden olduğu ve ne zaman bir sağlık uzmanına başvurulması gerektiği merak edilmelidir.

1. Yağlı yiyecekler

Yağlı gıdalar sindirim sürecini yavaşlatır, bu da midede uzun süre kalan yiyeceklerin fermantasyonu ve kötü bir koku oluşturmasına yol açabilir.

Ayrıca, yağlı etler sülfür içeren metiyonin amino asidi bakımından da zengindir. Bağırsak bakterileri bu sülfürü hidrojen sülfide çevirerek kötü bir koku meydana getirir.

2. Baklagiller

Fasulye ve mercimek, lif açısından zengin olup, vücudun sindirmekte zorlandığı rafinoz adlı karmaşık şekerleri içerir. Bu şekerler, bağırsaklara ulaşarak burada bakteriler tarafından enerji kaynağı olarak kullanılır; bu da hidrojen, metan ve kokulu sülfür gazlarının oluşmasına sebep olmaktadır.

3. Yumurta

Bazı yanlış anlamaların aksine, yumurta çoğu insanda gaz yapmaz. Ancak, yumurtalar sülfürlü metiyonin içerir. Bu nedenle yumurtayı, gaz yapan fasulye ve yağlı etlerle birlikte tüketmemeniz önerilir.

Eğer yumurta tükettikten sonra şişkinlik ve gaz hissediyorsanız, yumurtaya karşı bir intoleransınız ya da alerjiniz olabilir.

4. Soğan

Soğan, enginar, sarımsak ve pırasa gibi yiyecekler fruktan adı verilen gaz ve şişkinliğe yol açabilen karbonhidratlar içermektedir.

5. Süt ve süt ürünleri

İnek ve keçi sütü gibi süt ürünleri laktoz içerir. Bu şeker, gaz birikimine neden olabilir. Dünyada yaklaşık %65 oranında insan, bir dereceye kadar laktoz intoleransına sahiptir.

Bu nedenle süt ürünleri pek çok kişide şişkinliğe yol açabilir.

6. Buğday ve tam tahıllar

Yulaf ve buğday ürünleri, gaz oluşturan fruktanlar ve lif içerir. Bu sebeple ekmek, makarna ve tam tahıllar gaz üretebilir. Ayrıca buğday, arpa ve çavdar gibi bazı tam tahıllar glüten içerir. Glüten intoleransı olan bireyler bu yiyeceklerden sonra gaz ve şişkinlik hissedebilir.

7. Brokoli, karnabahar ve lahana

Lahana, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası ve kara lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler lif bakımından oldukça zengindir. Ancak bu lif miktarı bazı bireyler için fazla gelebilir. Bağırsak bakterileri bu lifleri enerjiye dönüştürerek gaz oluşturmaktadır.

Ayrıca bu sebzelerin çoğu sülfür barındırdığından, oluşacak gazın kötü bir kokuya sahip olacağı tahmin edilebilir.

8. Meyveler

Elma, mango ve armut gibi tüketilen birçok meyve, fruktoz adlı doğal şeker açısından zengindir.

Bazı elma ve armut türleri yüksek lif içeriği ile dikkat ç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu