Sağlık

Akciğer Kanserinde Erken Teşis Hayat Kurtarıyor

Prof. Dr. Abdullah Erdoğan “Akciğer kanserini erken evrede yakalayamıyoruz” dedi.

Erdoğan, “Evre 1’de yakalayamıyoruz. Genellikle 2. Evre, 3. Evre ve hatta 4. Evre gibi ilerlemiş aşamalarda tespit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, sigara içen veya farklı rahatsızlıklar hisseden hastaların, bir akciğer grafisi çektirmeleri veya bir doktora başvurmalarının son derece önemli olduğunu vurguladı.

ANTALYA – 17 Kasım “Akciğer Kanseri Farkındalık Günü” vesilesiyle açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Abdullah Erdoğan, hastaların rahatsız edici belirtileri ertelememeleri gerektiğini ve bu konuda uzman hekimlerin tavsiyelerini dikkate almalarının önemini vurguladı. “Akciğer kanseri erken evrede, evre 1’de yakalanamıyor. İlerleyen evrelerde tespit ediyoruz. Şikayetlerimizi göz ardı etmeyelim ve bu alanda eğitim almış doktorlara güvenelim. Ameliyatın yapılması gereken dönemde kalarak, hekimlerin ‘artık ameliyat edemiyorum’ demelerini önleyelim” dedi.

Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Erdoğan, akciğer kanseri ile ilgili toplumda bilinmesi gereken hususları paylaştı. Kansere neden olan etmenleri açıklayan Erdoğan, çevresel faktörlerin bu süreçte başrol oynadığını belirtti.

“Akciğer kanserinin en fazla görüldüğü bölge: Marmara”

Erdoğan, akciğer kanserinin yaygın olarak yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme riskinin arttığını ifade etti. “Akciğer kanseri oldukça öldürücü bir hastalık olup, dünya genelinde her kesimden insanı etkileyen bir sağlık sorunu. Çevresel faktörlerin rolü büyüktür; sigara, havadaki kirleticiler gibi unsurlar hastalığın gelişimine zemin hazırlamaktadır. Ülkemizde özellikle Marmara Bölgesi, sanayileşme ve tütün kullanımı nedeniyle akciğer kanserinin en sık görüldüğü alanlardandır” dedi.

“Hastaların farkında olduğu şikayetleri önemsemeleri gerekir”

Prof. Dr. Abdullah Erdoğan, Türkiye’de akciğer kanserinin erken evrede tespit edilememesinin nedeninin, vatandaşların şikayetlerine gereken önemi vermemesi olduğunu belirtti. “Farkındalık; toplumların genel yapısı ve eğitimleri ile de oldukça alakalı bir durum. Bazı toplumlarda hastalık belirtilerine hemen müdahale ediliyor. Ancak biz hala bu konuda yeterli bilgi birikimine ulaşabilmiş değiliz. Özellikle sigara içen ya da sağlığında diğer değişiklikler fark eden bireyler, mutlaka bir akciğer grafisi yaptırmalı ya da bir uzmana başvurmalıdırlar” ifadelerini kullandı.

“Hekimlerimizi dinlemek önemlidir”

Farkındalığın artırılmasında hekimlerin duyulmasının da önemine dikkat çeken Prof. Dr. Erdoğan, “Toplumumuzda hala yanlış bilgilere dayalı düşünceler mevcut. Geçen hafta bir hastam, tanı konulduktan sonra çevresindekilerden ‘Akciğere bıçak değmez’ gibi yorumlar almıştı. Bu yanlış bilgi nedeniyle hastamız tedavi sürecini geciktirdi ve şu anda ameliyat edilemez durumda. Hekimlerin bilgi birikimine güvenmek ve onların tavsiyelerine harfiyen uymak çok önemlidir” dedi.

“Hastalığı erken evrede yakaladığımızda, tedavi şansı artar”

Ölücülüğü yüksek olan akciğer kanserinin erken evrede müdahale edildiğinde tedavi edilebilir olduğunu belirten Prof. Dr. Abdullah Erdoğan, son olarak, “Akciğer kanseri tedavisindeki en iyi yöntem cerrahidir. Bunun için hastalığı erken evrede tespit edip müdahale etmemiz lazım. Şikayetlerimizi ihmal etmemeli ve bilgi sahibi hekimlerimize güvenmeliyiz” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu