Sağlık

Sahte İçki Felaketi: 33 Ölü, 20 Yoğun Bakımda!

Ankara Valisi Vasip Şahin, sahte içki kullanımı nedeniyle 33 kişinin hayatını kaybettiğini ve 20 kişinin hastanelerde yoğun bakımda tedavi altında olduğunu duyurdu.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, bu durumla bağlantılı olarak 13 kişinin tutuklandığı ifade edildi.

4 Şubat’ta bir bilgilendirme yapan valilik, sahte içkiye bağlı ölümler konusunda bir artış olduğuna dikkat çekerek, vatandaşları uyardı.

İstanbul’da ise Ocak ayında en az 90 kişinin sahte içki şüphesiyle hastanelere başvurduğu ve 38 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi verildi.

Sahte alkol nedeniyle yaşanan ölümlerin büyük bir kısmı metanol zehirlenmesi kaynaklı olarak gerçekleşiyor.

Metanolün çok düşük dozlarda bile kullanılması, kalıcı sağlık sorunları ve ölüm riski taşıyor.

BBC Türkçe‘ye demeç veren Prof. Dr. Pınar Erkekoğlu, “Sahte alkol dediğimiz ürünlerde metanol bulunuyor. Metanol, alkol yerine kullanılabileceği gibi, buna eklenebiliyor. Bu durum ise çeşitli toksik etkilere yol açıyor.” şeklinde bilgi verdi.

Metanol tüketiminin başta kalıcı körlük olmak üzere birçok zehirleyici etkisi olduğunu belirtti.

Sahte alkol nasıl ayırt edilir?

Prof. Erkekoğlu, sahte alkolü kokusundan ya da görünümünden ayırt etmenin imkansız olduğunu ifade etti:

“Metanol, bilinen alkolün yerine kullanılabildiği için daha ucuz ve kolay temin ediliyor. Ayrıca etanolden daha hızlı bir şekilde elde edilebiliyor.”

“Görsel olarak ayırt etmek mümkün değil çünkü metanol de etanol de berrak ve renksiz sıvılar.” şeklinde konuştu.

Erkekoğlu, sahte alkolden korunmanın en etkili yolunun, güvenilir markaları tercih ederek ucuz alkol satın almaktan kaçınmak, güvenilir mekanlarda içki tüketmek ve evde alkol üretiminde bulunmamaktan geçtiğine vurgu yaptı:

“Sadece sahte alkoller değil, ucuz fiyatlı içkiler de baş ağrısı, sersemlik ve mide bulantısı gibi sorunların daha fazla yaşanmasına neden olabilir.”

“Bu tür içecekler, mutlaka yüzde 100 etanol içermeyebilir. Metanol, bütil alkol gibi başka alkollerin kalıntılarını ve üretim sürecinde oluşan farklı yan ürünleri içerebilir.” ifadesini kullandı.

“Dolayısıyla bu durum, sadece metanol toksisitesini değil, aynı zamanda diğer ara ürünlerin ve alkol türevlerinin ciddi etkilerini de göz önünde bulundurmamız gerektiğini gösteriyor.”

BBC

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu