Fındık Tarımında Yapay Zeka Çalıştayı Giresun’da!
Giresun’da “Fındık Tarımında Yapay Zeka” başlıklı bir çalıştayın başlangıcı yapıldı.
Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Vali Mehmet Fatih Serdengeçti, tarım sektörünün kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Serdengeçti, Avrupa ülkeleri ve ABD’nin tarımdan hiç taviz vermediğine dikkat çekerek, “İnsanoğlu gıdasız yaşayamaz. Bu nedenle tarıma yeniden yoğunlaşmamız gerekiyor.” şeklinde ifade etti.
Yeni neslin bahçelere gereken önemi vermesi gerektiğini belirten Serdengeçti, fındık tarımının yıllık bir süreç olduğunu ve çiftçilerin bu doğrultuda hareket etmeleri gerektiğini açıkladı.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Kemal Akpınar, ajansın 2010 yılından bu yana kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliğini güçlendirerek projeler geliştirdiğini bildirdi.
Çalıştaya büyük bir önem atfedildiğini ifade eden Akpınar, “Fındığın başkenti Giresun’da düzenlenen bu çalıştay, sadece bir sektörün dönüşümünü değil, aynı zamanda bir ekosistemin de yenilikler ile buluşmasını sağlayacak çözümlerin masaya yatırılacağı bir ortam olacak.” ifadesinde bulundu.
Giresun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şahin ise “Fındık Tarımında Yapay Zeka” çalıştayının bu alanda Türkiye’de ve bölgede bir ilk olduğunu belirterek, Yükseköğretim Kurulu tarafından fındık ihtisas üniversitesi olarak ilan edilen Giresun Üniversitesi’nin bu doğrultudaki faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.
Giresun Valiliği, Giresun Üniversitesi, DOKA, Ulusal Fındık Konseyi, Giresun Ticaret Borsası ve diğer paydaş kuruluşların işbirliği ile düzenlenen çalıştayda, dünya tarımında yapay zeka ve teknolojinin entegrasyonu üzerine çeşitli sunumlar yapılacak, fındık tarımında verimliliği artırmaya yönelik otomasyon sistemleri, hasat sonrası kayıpların azaltılması ve sürdürülebilir tarım konuları tartışılacak.
Eğitim oturumlarıyla çiftçilere yapay zeka destekli uygulamalar tanıtılacak olan çalıştay, 11 Aralık’ta tamamlanacak.