Ekonomi

Faizsiz Finans Araçları Ekonomiye Can Verecek!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, faizsiz finans araçlarının gerçek varlık veya emtiaya dayalı olarak piyasaya sürülmesi ve kar-zarar ortaklığını teşvik etmesi sayesinde reel ekonominin finansmanı açısından önemli avantajlar sunduğunu açıkladı.

SPK tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya genelinde sermaye piyasası düzenleyici kuruluşlarının üye olduğu Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü (IOSCO) 2025 yıllık toplantıları, Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilmiştir.

Başkan Gönül, IOSCO Yıllık Toplantıları sırasında Büyüme ve Gelişmekte Olan Piyasalar Komitesi (GEMC) Başkan Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini üstlenmiştir. Bu toplantılarda, Avrupa Bölge Komitesi, GEMC, Yönetim Kurulu ve Başkanlar Komitesi gibi çeşitli IOSCO komite toplantılarına katılım sağlanmıştır.

Büyüme ve Gelişmekte Olan Piyasalar Komitesi toplantısında, katılımcılara IOSCO Yönetim Kurulu ve bölge komitelerinin gündemindeki konular hakkında bilgiler verilmiş, ardından kapasite geliştirme ve menkul kıymet düzenlemeleri ile ilgili uygulama çalışmalarına dair sunumlar yapılmıştır.

Gönül, toplantıların son gününde “Faizsiz Finansman Araçlarının Değer Yaratmak ve Sermaye Piyasalarını Geliştirmek Konusundaki Potansiyeli” adlı panelde konuşma yapmıştır.

Faizsiz finans araçlarının reel ekonominin finansmanına sağladığı katkılara dikkat çeken Gönül, bu tür araçların konvansiyonel finansal enstrümanlara göre sağladığı faydaları vurgulamıştır.

Bu finans araçlarının, borç birikimine yol açmaması ve spekülasyona neden olmaması nedeniyle finansal istikrar açısından da avantajlar sunduğunu ifade etmiştir.

Gönül, kira sertifikaları, pay senetleri ve katılım fonları gibi araçların dünya ve Türkiye’deki tecrübelerini katılımcılarla paylaşarak, bu araçların son 15 yılda konvansiyonel finansa alternatif olarak önemli bir yer edindiğini belirtmiştir.

Panelde, SPK Başkanı Gönül, faizsiz finans sistemlerinin geliştirilmesi konusundaki zorluklarla birlikte düzenleyici otoritelerin attığı adımları ve uluslararası işbirliğinin önemini de ele almıştır.

Yeşil dönüşümün finansmanı ile ilgili faizsiz finans uygulamalarına da dikkat çeken Gönül, bu tarz finansman modellerinin önemini vurgulamıştır.

Katar Hamad Bin Khalifa Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ahmet Aysan’ın moderatörlük yaptığı panele, Malezya Menkul Kıymetler Komisyonu Başkanı Mohammad Faiz Azmi ve Lüksemburg Menkul Kıymetler Borsası Kotasyon ve Düzenleyici İşlemler Bölüm Başkanı Paula Redondo Pereira gibi yetkililer de konuşmacı olarak katılmıştır.

Katılımcılar, toplantıda ülkelerinin piyasalarında son dönem gelişmeleri hakkında bilgi paylaşımı yapmış ve finansal tabana yayılma hususunda görüşmeler gerçekleştirmiştir.

Büyüme ve Gelişmekte Olan Piyasalar Komitesinin Aralık 2024’te Ankara’da düzenleyeceği toplantıyla birlikte, Uluslararası Sürdürülebilirlik İlkelerinin GEMC üyeleri tarafından kabulü için çalışmalar başlatılmıştır. Bu toplantıda, söz konusu standartların uygulanmasına dair tecrübeler ve Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu’nun güncel çalışmaları ele alınmıştır.

IOSCO Yönetim Kurulu toplantısında ise bireysel yatırımcıların korunması ve finansal teknolojilerle ilgili devam eden çalışmalar hakkında bilgi alışverişi yapıldığı, ayrıca IOSCO’nun idari ve mali yönetimine dair konuların karara bağlandığı bildirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu