Distoni ve Kramp: Belirtiler Arasındaki Farklar
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Acıman Demirel, distoninin en sık kramplarla karıştırıldığını belirterek, uzun süreli kasılmaları olan hastaların bir nöroloğa danışması gerektiğini ifade etti.
Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belirli kas gruplarında istemsiz ve sürekli kasılmalar şeklinde görülmesi mümkün olan distoninin, çocukluk ya da yetişkinlik dönemlerinde başlayabileceğini bildirdi.
Çocukluk dönemindeki distoni vakalarında vücutta genel kasılmalar, erişkinlerde ise belirli kas gruplarında kasılmalar görüldüğünü açıklayan Demirel, hastalığın göz ve çevresinde, boyun, kol veya bacakta da ortaya çıkabileceğini söyledi.
Bu rahatsızlığın sıklıkla kramplarla karıştırıldığına dikkat çeken Demirel, “Krampların distoniden farkı, belirli bir kas bölgesinde aniden ve kısa süreli kasılmalar şeklinde olmasındadır. Bu durum saniyeler ya da bir iki dakika sürebilir. Kramplar genellikle stres, vitamin eksikliği, tiroid fonksiyon bozuklukları, yorgunluk, aşırı egzersiz ve aşırı kafein tüketimi gibi pek çok etkenle tetiklenebilir.” dedi.
Kramplardan muzdarip olan bireylerin mutlaka bir doktora başvurması gerektiğini vurgulayan Demirel, “Distoni ise çok daha farklı bir durumu ifade eder. Bu rahatsızlık yalnızca uzman bir nörolog tarafından doğru bir şekilde tanımlanabilir. Bu nedenle uzun süreli kasılma şikayeti olan kişilerin nöroloji uzmanına yönlenmesi ve gerekli tetkiklerin yapılması büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.
Demirel, istem dışı kasılmaların distoni hastalığını işaret edebileceğine dikkat çekerken, kramp sorunu yaşayan pek çok hastanın bu şikayetle hastaneye başvurduğunu dile getirerek, krampla distoni arasındaki farkın iyi anlaşılması gerektiğinin altını çizdi.