DEM Parti’den PKK Sürecine Yasal Güvence Çağrısı

Terör örgütü PKK’nın kendini feshettiğini ve silah bıraktığını ilan etmesinin ardından DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu, mevcut süreçle ilgili yasal düzenlemelerin yanı sıra 2013 yılında başlayan sürecin sonuçlarını da göz önünde bulundurarak, süreçte görev alan ve İmralı‘ya gidenlerin yasal güvence altına alınmasını tartıştı. Toplantının gündeminde, siyasi partalarla yeniden temas kurarak önerilerin toplanması ve yasal düzenlemelere destek arayışında bulunulması gerektiği vurgulandı.
PKK, 5-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği 12. kongresinin sonuç bildirgesinde kendini feshettiğini ve silah bıraktığını kamuoyuna açıkladı. Bu açıklamanın ardından DEM Parti MYK’sı, mevcut durumu ele almak ve geleceğe yönelik yol haritasını belirlemek amacıyla toplandı.
DEM Parti, Meclis Başkanı’nın öncülüğünde, tüm siyasi partilerin katılımını sağlayacak bir yasal çerçevenin oluşturulması gerektiğini savunarak, sürecin hukuki bir zemin ve statü kazanmasını öneriyor.
“İKTİDAR MEVZUATA UYGUN DAVRANSIN”
DEM Parti kaynakları, yasal zemin sağlanmadan önce iktidarın mevzuata uygun hareket etmesi gerektiğini belirtiyor. AİHM ve AYM kararlarına riayet edilmesi, keyfi tutuklamaların sona erdirilmesi, Gezi hükümlüsü Can Atalay’ın serbest bırakılması, belediyelere kayyum uygulamalarının sonlandırılması ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun özgürlüğüne kavuşması gibi adımların atılabileceği ifade ediliyor. Ancak, bu taleplerin bir şart olarak öne sürülmediğine dikkat çekiliyor.
“İMRALI’YI ZİYARET EDENLERE YASAL GÜVENCE”
DEM Parti kaynakları, 2013’te başlayan fakat bekleneni veremeyen süreçte görev alanlara ve İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan’ı ziyaret edenlere yasal güvence sağlanması gerektiği görüşünü öne sürdü. Bu amaçla, yargı paketlerinin hızla hazırlanabileceği ve birden fazla paketle birlikte hasta tutuklular ve hükümlüler için infaz düzenlemeleri yapılması gerektiği vurgulandı. Ek olarak, terör örgütü üyesi olmadığı halde örgüt adına suç işleyenlerin cezalandırılmasına yönelik Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerinin değiştirilmesi talep ediliyor. Beklenen ilk yargı paketinin ise Kurban Bayramı’ndan sonra Meclis’e sunulacağı düşünülüyor.
SİYASİ PARTİLERE ZİYARETLER YAPILACAK
İmralı ziyaretlerinin ardından, siyasi partalara yeniden ziyaretler gerçekleştirileceği belirtiliyor. Bu ziyaretlerde sadece sürece dair bilgilendirme yapılmaktan ziyade “Bundan sonra ne yapılabilir?” sorusuna yanıt aranmaya yönelik görüşmeler gerçekleştirileceği ifade ediliyor. DEM Parti, önümüzdeki dönemde sadece siyasi partilerle değil, Meclis içi ve dışı çalışmalara da ağırlık verecek ve yasal düzenlemelere destek turu düzenlemeyi planlıyor.
“AF BEKLENTİSİ YARATILDI”
DEM Parti kaynakları, iktidarın 2022 yılından itibaren bir af beklentisi yarattığını ve bunun cezaevlerinde çeşitli beklentilere yol açtığını ifade ediyor. Hem muhalefetin hem de iktidarın hızlı bir yargı paketi ile cezaevindeki kişilerin beklentilerini bir an önce karşılaması gerektiği savunuluyor.