Çocuklar Teknolojiyle Doğayı Koruyor!

İSTANBUL (İHA) – QNB Türkiye’nin Habitat Derneği ile iş birliği içinde gerçekleştirdiği ulusal teknoloji ve kodlama yarışması Scratch Cup, bu yıl da ilgiyle karşılandı. 21 Nisan’da Kristal Kule’de düzenlenen finalde, çocuklar “Doğayı Koruyan Teknolojiler” teması etrafında geliştirdikleri projeleri jüriye sundular.
Scratch Cup, 52 şehirden gelen 1.192 takım başvurusu ile en yüksek katılım oranını elde etti. Yapılan değerlendirmeler neticesinde, 9 farklı şehirden 10 finalist takım, toplamda 26 çocukla finalde yer aldı. Yarışmacılar, geri dönüşüm, enerji verimliliği, doğal kaynakların korunması ve biyoçeşitlilik gibi çevresel konularda projeler geliştirerek teknolojiyle doğa arasında güçlü bağlar kurduklarını gösterdiler.
Teknolojiyi üreten nesillerin yetişmesine katkı sağlayan Scratch Cup, QNB Türkiye’nin “Minik Eller Kod Yazıyor” projesi kapsamında yürütülüyor. 2015 yılından bu yana Habitat Derneği iş birliğiyle, “Minik Eller Büyük Hayaller” platformu altında kodlama eğitimleri verilmektedir.
Bu eğitimler, MIT tarafından geliştirilen Scratch platformu ve 3 boyutlu tasarım aracı Tinkercad kullanılarak gerçekleştiriliyor. Türkiye genelinde hem çevrimiçi hem de yüz yüze sunulan eğitimler, teknik becerilerin yanı sıra üretici düşünme, iş birliği, problem çözme ve çevresel duyarlılık gibi önemli kazanımları da sağlamaktadır. Proje kapsamında, şimdiye kadar 50 binin üzerinde çocuğa toplamda 420 bin saatten fazla eğitim verilmiştir.
Final etkinliğinde bir konuşma yapan QNB Türkiye Genel Müdürü Ömür Tan, çocukların yalnızca teknik yetkinliklerini değil, toplumsal sorumluluk duygularını da projelerinde öne çıkardıklarını belirtti. Tan, “QNB Türkiye olarak, ‘Minik Eller Büyük Hayaller’ platformumuzla çocuklara kodlama öğretmenin ötesinde, birlikte üretmenin gücünü ve teknolojiyi iyilik için kullanma vizyonunu aktarmayı önemsiyoruz. Bu yıl Scratch Cup için rekor sayıda başvuru aldık. Çocuklarımız ‘Doğayı Koruyan Teknoloji’ temasıyla çevresel projeler geliştirdiler. Kodlamayı bir beceri değil, bir fark oluşturma aracı olarak görmeleri bize umut veriyor. Habitat Derneği ile yürüttüğümüz iş birliği sayesinde her yıl daha fazla çocuğa ulaşarak, onların hayallerine ortak oluyoruz” dedi.
Scratch Cup 2025 finalinde konuşan Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu, çocukların dijital dönüşüme entegre olmalarını önemsediklerini belirtti. Caldu, “Çocuklarımızın dijital 21. yüzyıl yetkinliklerine sahip olmaları ve yeni teknolojileri etkili bir şekilde kullanırken, aynı zamanda geliştiricileri olmalarını istiyoruz. 2015 yılından bu yana QNB Türkiye ile hayata geçirdiğimiz projelerle her yıl binlerce çocuğu temel kodlama eğitimleriyle buluşturuyoruz. Eğitim içeriklerinin geniş kitlelere ulaşımı ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacı ile hayata geçirdiğimiz minikellerkodyaziyor web sitesi üzerinden kodlama eğitimi fırsatı sunuyoruz” dedi. Ayrıca, Scratch Cup’ta yarışan her çocuğun önemli kazanımlar elde ettiğine inandığını vurguladı.
Finalde yer alan takımlar, 8-10 yaş ve 11-14 yaş olmak üzere iki farklı kategoride değerlendirildi. Her yaş grubu için En İyi Proje, En İyi Kod Yapısı, En İyi Görsel Tasarım, En İyi Uyarlama, En İyi Senaryo başlıklarında ödüller verildi. Tüm finalist çocuklara 3 bin TL değerinde hediye çeki takdim edildi.
Scratch Cup 2025 kazananları şöyle belirlendi:
8-10 yaş kategorisi
En İyi Görsel Tasarım Ödülü: Doğanın Koruyucuları – Malatya – Uğur Okulları
En İyi Uyarlama Ödülü: Toros Döngüsü – Mersin – Toros Ortaok