Brakiyal Pleksus Yaralanmaları Sempozyumu Yapıldı
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde “Doğumsal Brakiyal Pleksus Yaralanmaları Sempozyumu” düzenlendi.
Etkinlikte konuşan Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Hoşbay, brakiyal pleksus yaralanmalarının önemli bir konu olduğunu ve erken teşhis ile tedavi gerektirdiğini vurguladı.
Hoşbay, brakiyal pleksusun boyun bölgesindeki omurilikten çıkan sinirlerin kollar, omuzlar ve ellerle iletişimini sağlayan bir sinir ağı olduğunu belirtti.
Doğum sırasında oluşan brakiyal pleksus yaralanmalarının, sinirlerin gerilmesi nedeniyle kol felcine yol açabileceğini dile getiren Hoşbay, bu yaralanmaların normal doğumlarda olduğu kadar nadir de olsa sezaryen doğumlarda da görülebileceğini ifade etti.
Yaralanmaların belirtileri üzerine ayrıntılı bilgi veren Hoşbay, özellikle bebeklerin ilk aylarda etkilenen kolun pozisyonunun alışılmışın dışında olmasının, kas zayıflığı ve kol hareket ettirmede zorluk gibi durumların fark edilebileceğini belirtti.
Hastaların tedavi sürecinde erken dönemin kritik olduğunu vurgulayan Hoşbay, “İlk 1-2 hafta boyunca kolun dinlendirilmesi çok önemlidir. Sonrasında ise fizyoterapi ile hareket açıklığının korunması ve kas zayıflığının önlenmesi hedeflenmelidir. Brakiyal pleksus cerrahisi, mikro cerrahi yöntemlerle sinirlerin onarılmasını ve kasların yeniden uyarılmasını desteklemektedir,” dedi.
Çocukların ilerleyen dönemlerinde tendon transferleri gibi ek ameliyatlar gerektirebileceğini aktaran Hoşbay, erken dönemde fizyoterapinin rolüne dikkat çekti.
Hoşbay, ailelerin kontraktürlerin ve kas zayıflığının önlenmesi adına pozisyonlama teknikleri ve egzersizler konusunda eğitim almasının önemine değinerek, tedavi sürecinin sabır ve düzenli takip gerektirdiğini, bunun yanı sıra multidisipliner bir ekip tarafından yürütülmesi gerektiğini belirtti.
Brakiyal pleksus yaralanmalarının başarılı bir şekilde tedavi edilebilmesi için erken teşhis ve uygun müdahale işlemlerinin kritik olduğuna dikkat çeken Hoşbay, sempozyumda ele alınan bilgilerin bu alanda faaliyet gösteren profesyoneller, hastalar ve aileleri için önemli bir rehber niteliği taşıdığını vurguladı.