Finansal Okuryazarlıkta Yeni Dönem! Her Haneye Ulaştık

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, yatırım fonları, bireysel emeklilik ve tahvil gibi finansal enstrümanlar aracılığıyla Türkiye’deki her haneye ulaşmayı başardıklarını ifade etti. Gönül, “Artık tüm hanelere girdiğimize göre, sermaye piyasalarının finansal sistem içindeki payının artırılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
Adana Sanayi Odası (ADASO) Sakıp Sabancı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen “İş Dünyası Buluşması” etkinliğinde, Adana’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Gönül, finansal okuryazarlığın tarihinin 2008 yılında başlayan bir süreçle bağlantılı olduğunu vurguladı. Gönül, halkın finansal okuryazarlık düzeyinin düşüklüğü sebebiyle 2008 krizinde önemli zararlar yaşandığını hatırlatarak, Türkiye’de 2014 yılından itibaren alınan tedbirlerle bu sürecin ivme kazandığını açıkladı.
Gönül, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in desteği ile hazırlanan finansal okuryazarlık platformunun lansmanının yapılmasının bu sürece yeni bir boyut kattığını ifade etti. Sermaye Piyasası Kurulu’nun finansal okuryazarlık konusundaki koordine edici rolünü üstlenerek bu alanda yaygınlaşma sağlamak için çaba gösterdiklerini aktardı.
Finansal okuryazarlık projelerinin ana hedef kitlesinin gençler, ev hanımları, girişimciler ve iş adamları olduğunu ifade eden Gönül, gençlerin küçük yaştan itibaren finansal bilgiler edinmelerinin önemine değindi. “Gençlerin biriktirme ve tasarruf etme bilincinin yanı sıra bütçe yapabilme yeteneklerini geliştirmelerini hedefliyoruz.” diyen Gönül, ev hanımlarının finansal okuryazarlık sahibi olmalarının da aile bütçesi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin sahipleri ve çalışanlarının da hedef kitleleri arasında olduğunu dile getiren Gönül, “Finansal düzenini iyi sağlayan bir çalışan, iş yeri için mutluluk kaynağı olurken, finansal sıkıntılar yaşayanların verimliliği düşecektir. Bu nedenle bu projeyi yürütmek bizim için büyük önem taşıyor.” şeklinde konuştu.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun esas görevlerinden birinin küçük yatırımcıların korunması ve sermaye piyasası enstrümanlarının geliştirilmesi olduğunu hatırlatan Gönül, son yıllarda halka arzlara olan talebin arttığını kaydetti.
Pandemi sonrası yatırımcı sayısının 1,5-2 milyon seviyesinden 8,5 milyona çıktığını aktaran Gönül, “Bu artışla birlikte, bir yılda 52 ve bir diğer yılda da 54 halka arz gerçekleştirerek rekor kırdık. Halka arz sayısı, haftada birden fazla şirketin halka açıldığını gösteriyor.” dedi. Gönül, bu yıl yaklaşık 30 halka arz gerçekleştirildiğini ve gelecekte talep devam ettiği sürece bu sürecin süreceğini belirtti.
Etkinliğe, AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık, ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Ticaret Odası (ATO) Başkanı Yücel Bayram ve birçok iş insanı katılım sağladı.