Bayramda Diş Sağlığı: Şeker Yerine Peynir!

Ramazan Bayramı süresince artan şeker tüketiminin, çocukların diş sağlığına olumsuz etkileri olduğu uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Şekerin ağızda bulunan bakteriler tarafından fermente edilip aside dönüşmesi, diş minesinin aşınmasına ve dolayısıyla çürük oluşumuna yol açabilir. Uzmanlar, bayram boyunca şeker tüketiminin sınırlı tutulması gerektiğini belirtirken, diş fırçalama sıklığının artırılmasının yanı sıra, diş fırçalama imkanının bulunmadığı durumlarda bir dilim peynir tüketmenin ağız pH dengesini düzenleyerek çürük riskini azaltabileceğine dikkat çekiyor.
Diş hekimi Hüseyin Ceylan, çocukların diş sağlığının korunmasının önemine dikkat çekerek, “Süt dişlerindeki çürükler sadece geçici bir sorun değil. Altı yaşından itibaren çıkmaya başlayan daimi dişler de hızlı bir şekilde çürüyebilir. Çocuklar, ömür boyu kullanacakları dişlerini erken yaşta kaybedebilir” şeklinde uyarıda bulundu.
“PEYNİR AĞIZ ORTAMININ PH DEĞERİNİ YÜKSELTİR”
Ceylan, bayramda şeker tüketiminin ardından dişlerin daha sık fırçalanması gerektiğini ifade etti. “Mübarek Ramazan Bayramı, aynı zamanda Şeker Bayramı olarak da bilinir. Bu dönemde çocuklar, misafirliklerde daha fazla şeker tüketiyor. Şeker, ağızdaki bakteriler aracılığıyla aside dönüşebilir ve bu asit, diş minesine zarar vererek çürümeye yol açabilir. Şeker tüketiminin sınırlandırılması ve diş fırçalama sıklığının artırılması önemlidir. Ayrıca, eğer diş fırçalanamıyorsa, bir dilim peynir yemek diş çürümelerini önemli ölçüde engelleyebilir. Peynir, ağız ortamının pH değerini yükselterek, asidi nötralize eden nazik bir ortam oluşturur. Bunun yanı sıra, çürüklerin önlenmesinde etkili olan kalsiyum ve fosfat bakımından zengindir. Peynirde bulunan kazein proteini de diş çürüklerini önlemede oldukça etkilidir. Yetişkinler, çocuklar kadar şeker tüketmediği için korumamız gereken gruptaki asıl kişi çocuklardır. Süt dişlerindeki çürükler, sadece süt dişlerini değil, altı yaşından itibaren meydana gelen daimi dişleri de etkileyebilir. Bu da, çocukların genç yaşlarda ölümüne kadar kullanacakları dişlerini kaybetmelerine yol açabilir” dedi.
