Aşık Şenlik Tüneli ile Ulaşımda Yeni Dönem

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Aşık Şenlik Tüneli’nin faaliyete geçmesiyle ağır kış koşullarında trafik akışının aksadığı Mozeret Geçişi’nin rahatlayacağını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’yi Gürcistan üzerinden Kafkaslar ile birleştiren Aşık Şenlik Tüneli’nin 2 bin 308 metre uzunluğundaki açılışında, Mozeret Geçidi’nin yalnızca bir ulaşım yolu değil, aynı zamanda bölgenin tarihi, kültürel ve ekonomik değerlerini şekillendirmede büyük bir rol oynadığını belirtti.
“Projemizde doğanın korunmasına özen gösterdik”
Aşık Şenlik Tüneli’ne, bölgede yetişen önemli ozanlardan Aşık Şenlik’in adını vererek kültürel mirasa sahip çıktıklarını vurgulayan Uraloğlu, “2 bin 159 rakımlı Mozeret Geçidi’ni, çift tüplü olarak inşa ettiğimiz 2 bin 308 metre uzunluğundaki Aşık Şenlik Tüneli ile geçtik. Bu tünel aracılığıyla Ardahan ve Doğu Anadolu’yu Çıldır üzerinden Aktaş Sınır Kapısı ve Gürcistan ile yüksek standartta bir ulaşım ağına kavuşturmuş olduk” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı Yolu’nda, Aktaş Gölü’ne yakın bölümde toplam 2 bin 660 metre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğinde gürültü bariyerleri monte ettiklerini dile getirdi. “Bu gürültü bariyeri ile 42 kuş türüne ev sahipliği yapan ve bazı türlerin Türkiye’deki tek üreme alanı olan göldeki doğal yaşamı koruyarak, bu bölgede biyolojik çeşitliliği sürdürmeye katkı sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.
“2 milyar 437 milyon litre akaryakıt tasarrufu”
Tünelin Ardahan’ın coğrafi izolasyonunu ortadan kaldırarak bölgeyi Türkiye ve dünyaya daha yakınlaştırdığını belirten Uraloğlu, “Artık Ardahan, sadece doğal güzellikleriyle değil, ulaşım kolaylığıyla da dikkat çekmeyi başarmıştır. Bu projeler sayesinde seyahat sürelerinde sağlanan kısalmalar ile yaklaşık 113 milyar 870 milyon lira iş gücü tasarrufu ve akaryakıttan yaklaşık 83 milyar 622 milyon lira tasarruf ederek toplamda yıllık 197 milyar 492 milyon lira ekonomik fayda elde ediyoruz.” dedi.
“Türkiye Yüzyılı’nda daha güçlü Türkiye hedefliyoruz”
Aktaş ve Türkgözü Sınır Kapıları’nın, Kafkasya ve Orta Asya’ya açılan ana ulaşım koridolarında yer aldığını ifade eden Bakan Uraloğlu, Ardahan’ın ulaşım ağlarının geliştirilmesine özel önem verdiklerini aktardı. “Son 22 yıl içinde Ardahan’ın ulaşım ve haberleşme altyapısına 32 milyar 690 milyon lira yatırım yaptık. Kars-Susuz-Ardahan, Ardahan-Yanlızçam, Ardahan Şehir Geçişi, Ardahan Kuzey-Güney Çevre Yolları, Çıldır-Aktaş Yolu, Göle-Ardahan Yolu ve Göle Çevreyolu gibi önemli güzergahlardaki çalışmalarımızı tamamladık.” dedi ve 8 ayrı kara yolu projesinin devam ettiğini belirtti.
Uraloğlu, Ardahan-Posof-Türkgözü Yolu bünyesinde çift köprü olarak inşa edilen Kura Viyadüğü’nde gerçekleştirilen çalışmaları da inceleyeceklerini kaydetti. Proje kapsamında 4 bin 972 metre uzunluğunda Ilgar Tüneli, Kura Viyadüğü ile birlikte bir adet 87 metrelik çift köprü ve bir adet 180 metrelik tek köprünün yer alacağını ifade etti.
Uraloğlu, “Türkiye Yüzyılı’nda daha güçlü Türkiye hedefi ile sürdürdüğümüz bu projelerin başta bölge halkı ve Ardahan için hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek açıklamalarını tamam