Bluesky, Mavi Rozet Dönemini Resmen Başlattı!

Hızla büyüyen kullanıcı kitlesine sahip olan Bluesky, rakip platform X’in “mavi rozet” uygulamasına benzer şekilde, doğrulanmış hesap dönemini resmen başlattı.
Bluesky, en son olarak kullanıcıların üç dakikaya kadar video yükleyebilmesini sağlayan bir güncelleme gerçekleştirdi ve tanınmayan kullanıcılardan gelen mesajlar için ayrılmış yeni bir bölüm ekledi. Uzun süredir üzerinde çalıştıkları “doğrulanmış hesap” sistemini nihayet kullanıma sunan şirket, mavi rozetleri güvenilir kuruluşlardan alacakları bilgiler ışığında vereceklerini açıkladı. Rozetler, platformda hesapların güvenilirliğini artırma hedefine yönelik oldukça önemli bir adım olacak. Moderasyon ekibi, bu süreçte birçok doğrulama yöntemi kullanarak sahte hesapları tespit etmeye çalışacak. Twitter’da ise bu mavi rozeti almak için kullanıcıların bir başvuru ve inceleme sürecinden geçmesi gerektiği biliniyor. Elon Musk’ın platformu satın almasından sonra bu süreç, ücretli hale gelmişti.
Öte yandan, Bluesky geçtiğimiz günlerde Flashes adlı yeni bir video uygulamasıyla dikkat çekmişti. Yeni tanıtılan Flashes for Bluesky, bağımsız geliştirici Sebastian Vogelsang ile yaratılmıştır ve AT Protocol’ü kullanmakta. Uygulamadaki bir gönderide maksimum dört fotoğraf ve bir dakikaya kadar video paylaşılabilmesi mümkün. Kullanıcılar, uygulamanın yorum ve direkt mesaj özelliklerinden faydalanabilecekler. Uygulama ücretsiz olarak sunulsa da bazı ek özelliklerin paralı abonelik ile açılacağı belirtiliyor. Ancak alternatif uygulamaların fazlalığı nedeniyle Flashes’ın öne çıkması beklenmiyor.
Bluesky, bu süreçte en son olarak beta aşamasında yeni bir trend içerikler bölümü üzerinde çalışmaya başladı. Bu özellik, hem masaüstü hem de mobil cihazlarda kullanıcıların popüler konulara ulaşmasını sağlıyor. Şu anda yalnızca İngilizce desteği sunan bu bölüm, kullanıcıların tercihi doğrultusunda kapatılabiliyor ve gizlenen kelimeleri veya konuları göstermiyor.
Bluesky’ın arka planında, açık kaynaklı Authenticated Transfer Protocol (AT Protocol) yer almakta. Bu protokol, teknik olarak karmaşık bir yapıya sahip. Yapılan açıklamalara göre, bu protokol ile oluşturulan ağlar, tek bir merkez yerine farklı merkezlerden yönetilebiliyor. Bu durum, birden çok e-posta hizmetinin birbirleriyle iletişim kurmasına benzetiliyor. Kullanıcıların kendi ağlarını oluşturmalarına da olanak tanıyan bu yapı, onlara daha fazla kontrol ve seçenek sunmaktadır.