Sağlık

Ameliyatsız Anjiyo ile Kalp Kapağı Tedavisi Başarıldı!

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde, kalp kapağında ciddi derecede yetmezlik yaşayan bir kadın hasta, cerrahi müdahale olanağı bulunmadığı için ameliyatsız anjiyo yöntemiyle tedavi edildi.

Kahramanmaraş’ta yaşayan 69 yaşındaki Behiye Bilir, kalp rahatsızlığı şikayeti ile KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu.

KSÜ Rektörü ve Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alptekin Yasım ve Prof. Dr. Erdinç Eroğlu, Behiye Bilir’in muayenesini gerçekleştirerek kalp kapağındaki ilerlemiş yetmezliği tespit etti.

Farklı sağlık sorunları bulunan kadının açık kalp ameliyatı olmasına izin verilmediği için doktorlar, ameliyatsız anjiyo yöntemiyle müdahale etmeye karar verdi.

Doktorlar, boyundaki damar aracılığıyla kalp kapağına ulaşarak gereken müdahaleyi anjiyo yöntemi ile gerçekleştirip kapak daralmasını sağladı.

Bu işlem sonrasında bir süre hastanede gözlem altında kalan Behiye Bilir, ardından taburcu edildi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Prof. Dr. Alptekin Yasım, hastanın durumu nedeniyle açık kalp ameliyatı yapılamadığı için ameliyatsız anjiyo seçeneği ile kapak onarımının sağlandığını ifade etti.

Söz konusu yöntemle açık kalp ameliyatına ihtiyaç duyulmadan kalp kapağının onarıldığını belirten Yasım, bu durumun hastaların yaşam kalitesini artırdığını kaydetti.

“Bundan sonraki süreçte nefes darlığı azalacak”

Yasım, yaptığı açıklamada, “Hastamız bu işlemden ciddi şekilde faydalanacak. Nefes darlığı azalacak ve hayatını daha konforlu bir şekilde sürdürecek.” dedi.

“İleri dönem kalp yetmezliği ve kapak yetmezliği olan hastaların büyük bir bölümü ameliyat olamıyor. Bazı hastalar için kapak tamiri mümkün iken, genel durumu uygun olmayan hastalar için bu tür alternatif işlemler gerekmekte.” diye ekledi.

Hastanın ilk geldiğinde sağlık durumunun kritik seviyede olduğunu, başarılı geçen operasyon sonrası ise sağlık durumunun düzeldiğini belirten Yasım, söz konusu operasyonun ekonomik açıdan da maliyetli olduğunu ifade etti.

“Bu yöntem, son 10 yıldır Türkiye’de uygulanmıyordu. Dünyada her yıl 200-300 civarında böyle işlemler gerçekleştiriliyor. Ülkede bu uygulamayı biz başlattık ve diğer kliniklerin de katılmasını umuyoruz.” dedi.

“Hasta aynı gün yürümeye başladı”

Prof. Dr. Erdinç Eroğlu, yapılan operasyonun başarılı geçtiğini belirterek, KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin, ameliyat şansı kalmamış hastalar için bir umut kaynağı olacağını vurguladı.

Hastanın kalp kapağında ciddi bir kaçak olduğunu anlatan Eroğlu, “Hasta, ciddi kalp yetmezliği ve ek hastalıklar nedeniyle genel anestezi altında açık kalp ameliyatını kaldıramayacak durumdaydı. Bu nedenle anjiyo yöntemiyle kapak tamiri gerçekleştirmeye karar verdik.” dedi.

Normalde 5-6 saat süren açık kalp ameliyatının, özel cihazlar kullanılarak anjiyo altında yaklaşık 30 dakika sürdüğünü belirten Eroğlu, bu sayede hastanın riski en aza indirildiğini ve lokal anesteziyle gerçekleştirilen işlemin ardından hastanın aynı gün yürüyebildiğini ve nefesinin açıldığını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu