Almanya Ordusu Güçleniyor: Putin Tehdidi Artıyor!

Almanya’da ordunun sıkı borç kurallarından muaf tutulması için yapılan oylamanın onaylanmasının ardından askeri harcamalarda önemli artışlar sağlanması mümkün hale gelecek.
BBC’ye konuşan Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Rusya’nın saldırganlığının sadece Ukrayna ile sınırlı kalmayacağına inandığını vurgulayarak, kaynak artırımının aciliyeti üzerinde duruyor:
“Rusya’nın tehditleri altında yaşıyoruz. Putin tarafından tehdit ediliyor olmamız, bu durumu değiştirmek için gereken her şeyi yapmamız gerektiğini gösteriyor.”
Breuer, NATO’nun da önümüzdeki dört yıl içinde gerçekleşmesi muhtemel bir saldırıya hazırlıklı olması gerektiğine dikkat çekiyor:
“Buradaki mesele, hazırlığın ne kadar süre alacağı değil; Putin’in bize hazırlanmamız için vereceği zaman. Ne kadar erken hazırlığa başlarsak, o kadar iyi olur.”
‘İki dünya savaşı başlattık’
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Almanya’daki askeri düşünce tarzını köklü bir şekilde değiştirmiş durumda.
Alman halkı, uzun süre boyunca Avrupa’da geçmişte yaşanan savaşların etkisiyle askeri gücü reddeden bir anlayışla büyümüştü. Berlin’de görüştüğüm German Marshall Fund’dan Markus Ziener, “İki dünya savaşı başlattık. İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminden bu yana 80 yıl geçse de, Almanya’nın çatışmalara karışmama anlayışı pek çok kişinin zihninde kalıcı olmuş durumda.” diyor.
Almanya’nın ordusu yıllardır finansman eksikliğinden şikayet etmekte. Ancak günümüzde bazı kesimler, militarizm olarak değerlendirilebilecek her türlü harcamaya temkinli yaklaşıyor.
Almanya’nın Rusya Politikası
Almanya’nın Rusya ile ilgili özel bir politikası bulunmaktaydı. Polonya ve Baltık ülkeleri, Moskova ile yakınlaşmaya karşı uyarılar yaparken Berlin, eski Başbakan Angela Merkel döneminde, Rusya ile iş yapmanın durumu değiştirebileceği inancını taşımaktaydı.
Almanya, Rusya’yı ozmoz yöntemiyle demokratikleştireceğini düşündü. Ancak, Rusya bu fırsatı değerlendirip, Ukrayna’yı işgal etti.
Bu gelişmelerin ardından Şubat 2022’de Başbakan Olaf Scholz, “Savaş kışkırtıcıları olan Putin’e karşı” orduya 100 milyar euroluk bir yatırım yapılacağını açıkladı. Ancak General Breuer, bu tutarın yetersiz olduğunu belirtiyor:
“Bu miktar, sadece yüzeysel eksiklikleri gidermeye yetiyor. Durum oldukça kötü.” diye sözlerine ekliyor.
Kendilerinin aksine, Rusya’nın hem cephede hem de cephanelikteki silahlar ve ekipmanlar için büyük miktarlarda yatırım yaptığına dikkat çekiyor. Ayrıca, Rusya’nın siber saldırıdan, sabotaja ve kimliği belirsiz insansız hava araçları ile Alman askeri tesislerine yönelik hibrit savaş uygulamalarına kadar pek çok alanda hareket ettiği konusunda uyarıda bulunuyor.
Vladimir Putin’in saldırgan söylemleri de bu durumu daha da tehlikeli hale getiriyor:
“Batı’nın aksine Rusya, son derece dar bir çerçeveden bakmıyor. Burada artık barış ve savaş gibi iki ayrı uçtan söz edemeyiz. Hibrit savaşla başlayan, ardından şiddetlenen ve tekrar durulan bir kaos söz konusu.” diyor ve Almanya’nın derhal harekete geçmesi gerektiğini ifade ediyor.
‘Her şeyden çok az’
General Breuer’in ordunun durumu hakkında yaptığı eleştiriler, parlamentoya sunulan son raporla paralel bir tablo çiziyor. Bundeswehr’in (Alman ordusu) “her şeyin çok azına sahip olduğu” sonucuna varılan raporun yazarı Silahlı Kuvvetler Komiseri Eva Högl, cephane, asker sayısı ve kışlaların kötü koşullarına dikkat çekiyor.
Yal