Gündem

AB yedi ülkeyi güvenli ilan etti, Türkiye yok!

Avrupa Birliği (AB), yedi ülkeyi güvenli ülke olarak ilan etmeyi ve bu ülkelerden gelen iltica başvurularını zorlaştırmayı planlıyor. Avrupa Komisyonu tarafından duyurulan listede Türkiye’nin yer almadığı dikkat çekiyor.

Bugün Avrupa Komisyonu, AB üyesi ülkeler için geçerli olacak ilk “güvenli ülkeler listesi” önerisini açıkladı. Belirtilen yedi ülke arasında Kosova, Bangladeş, Kolombiya, Mısır, Hindistan, Fas ve Tunus bulunuyor. Bu ülkeler, “güvenli” statüsüne alınacakları için, vatandaşlarının AB’ye yapacakları iltica başvuruları önemli ölçüde zorlaşacak.

AB ülkeleri, bu listeye dahil edilen ülkelerin vatandaşlarının iltica taleplerinin kabul edilme olasılığının düşük olduğunu öngörerek, başvuruları daha hızlı bir şekilde değerlendirebilecek. Ayrıca, bu ülkelerden kaçak yollarla AB’ye gelenlerin sınır dışı edilme süreci de hızlanacak.

Mevcut bazı üye ülkeler ulusal düzeyde güvenli ülkeler listesi bulundurulduğuna işaret eden Komisyon, bu adımla tüm AB genelinde uyumlu bir liste oluşturmayı ve politikaların eşgüdümlü hale gelmesini amaçlıyor.

Avrupa Komisyonu’nun Göçten Sorumlu Komiseri Magnus Brunner, iltica başvurularındaki artan yükü gündeme getirerek, “İltica kararlarının daha hızlı alınmasını sağlamak için yapabileceğimiz her şey büyük önem taşıyor,” dedi.

Liste ile ilgili resmi onay süreci ise şu anda Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nde devam ediyor.

Türkiye’ye yönelik durum ise merakla bekleniyor. Komisyon, 2015 yılında benzer bir güvenli ülkeler listesi önerisinde bulunmuş ve Türkiye’nin yer alıp almayacağı konusunda üye ülkeler arasında bir tartışma yaşanmıştı. Bugünkü duyuruda ise Türkiye’ye yer verilmemesi dikkat çekerken, AB aday ülkeleri için güvenli ülke kriterlerinin sağlandığı varsayımı öne çıkıyor.

Ancak bazı özel durumların olduğu vurgulanarak, aday ülkelerin bazı koşullar altında güvenli ülkeler listesinin dışında kalabileceği ifade ediliyor. Bu özel durumlar arasında ülkede ayrımcı şiddetin varlığı, Avrupa Konseyi tarafından yaptırım uygulanması ve iltica başvurularının kabul oranının %20’nin üzerinde olması gibi kriterler bulunmaktadır.

Son aylarda düzensiz göç, birçok üye ülkede siyasi tartışmalara yol açmış, kamuoyunda endişeleri artırmıştı. Bu durum, aşırı sağcı ve popülist partilerin güçlenmesine neden olurken, Brüksel üzerinde düzensiz göçün engellenmesi konusunda baskıları da artırmaktadır.

AFP / DA,ET

DW Türkçe’ye sansürsüz nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu