Meme Kanseri Farkındalığı İçin Tır Projesi Başladı

İzmir’de meme kanserini yenerek sağlığına kavuşan iş kadını Işınsu Kestelli, bu mücadele sonrası başlattığı projeyle 12 yıl içerisinde 40 yaş ve üzerindeki 50 bini aşkın kadına mamografi taraması yapılmasına katkı sağladı.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Kestelli, 2011 yılında hastanede yapılan kontrollerde meme kanseri olduğunu öğrendi. Gecikmiş bir tanı ile karşılaşmasına rağmen, moralini yüksek tutarak hastalık sürecini başarıyla yönetti ve tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuştu.
Kestelli, meme kanserinde erken tanının önemini yaşadıktan sonra “Annem Kanseri Yendi” adlı bir kampanya başlattı. Bu kapsamda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) destekleriyle alınan mobil tır, içerisindeki mamografi cihazıyla kanser taramalarında kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığına bağışlandı. Tır, özellikle sağlık hizmetlerine erişimin kısıtlı olduğu bölgelerde 40 yaş ve üzeri kadınlara hizmet vermeye devam ediyor.
Meme kanseriyle ilgili çalışmalara desteğini sürdüren Kestelli, 2019 yılında İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege İhracatçılar Birliği ile iş birliği yaparak ikinci tarama tırını İzmirlilerin hizmetine sundu.
Bu iki mobil tır sayesinde son 12 yılda 50 binden fazla kadın mamografi cihazıyla kanser taramasından geçirildi ve birçok kadınlığın meme kanseri tanısı alarak tedavi sürecine girdiği biliniyor.
Kestelli, TOBB’un ilk kadın yönetim kurulu üyesi olarak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine atıfta bulunarak meme kanserinin tüm yeni tanı konulan kanserler arasında en yüksek orana sahip olduğunu dile getirdi.
Meme kanserinde erken teşhisin hayati öneme sahip olduğunu belirten Kestelli, “Göğsümde bir kitle fark ettim ve hastanedeki kontrolde görüldü. Bu benim için gecikmiş bir tanıydı, ama kanser türü çok agresif olmadığı için kolay atlatabildim. Toplamda 6 seans kemoterapi ve 28 seans radyoterapi gördüm. Şükürler olsun iyileştim. Fakat daha sonra düşündüğümde, benim gibi imkanı olan birinin kontrol için gitmemesi ne kadar yanlış bir karar diye düşündüm.” ifadelerini kullandı.
Sağlığına kavuştuktan sonra çalışmalara başladığını aktaran Kestelli, kampanyanın ismini “Annem Kanseri Yendi” koyduklarını vurguladı. Oğlunun o dönemde 10 yaşında olduğunu hatırlatan Kestelli, “Bu çalışma ile kanseri yeneceğimiz mesajını vermek istedik. Tırımız 2012’den beri kadınlara ulaşıyor. Herkese destek vermeye çalışarak, bir tür manevi tedavi de yapıyoruz. Bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarını sürdürüyoruz. Bir kadına bile dokunabilsek, dolaylı olarak çocukları ve aileleri de kurtarmış olacağız.” dedi.
Kestelli, yakında rahim ağzı kanseri ile ilgili yeni bir kampanya başlatmayı düşündüklerini de aktardı.
Mamografi tırında görev yapan doktor Müge Akis, Türkiye’nin farklı illerinde ve İzmir’in ilçelerinde kadınların hayatına dokunduklarını belirtti.
Erken teşhisin önemini vurgulayan Akis, “Sağlıklı olan kadınlarımızı tırımızda mamografi çekimi için kabul ediyoruz. Randevu ile kaydedilen kadınların tetkik sonuçları, Ankara’daki Ulusal Mamografi Okuma Merkezi’ne iletiliyor. Sonuçlar 1 hafta, 10 gün içerisinde kadınların e-nabız uygulamasında görünüyor. Eğer sonuçlarda riskli bir durum söz konusuysa aile hekimleri, kadınları hastanelere yönlendiriyor.” şeklinde bilgi verdi.