Dünya

Yeni Genler Kas Kaybını Anlamakta Anahtar Rol Oynuyor

Bilim insanları, kas kaybı sürecinde önemli rol oynayan yeni genler keşfetti.

İsveç’teki Karolinska Enstitüsü ve Karolinska Üniversite Hastanesi ile İngiltere’deki Anglia Ruskin Üniversitesi’nin yürüttüğü ortak çalışma, kas kaybını tetikleyen genlerle ilgili yeni bulgular sunuyor. Araştırmacılar, sarkopeni hastalığına sahip yaşlı bireyler için bu sürecin etkileyebileceği yeni tedavi yöntemlerine dair önemli tespitlerde bulundu.

Fiziksel egzersiz, kasların zayıflaması ve sarkopeni tedavisi için önerilen tek çözüm olup, yaşlanma sürecinde yaşam beklentisini artırmaya ve yaşla ilişkili bozuklukların başlangıcını geciktirmeye yardımcı olmaktadır. Yeni çalışma, hem genç (21-43 yaş arası) hem de yaşlı (63-79 yaş) yetişkinlerin gen ekspresyon verilerinin analizine odaklanıyor. Araştırmacılar, yapay zeka kullanarak yaşlanmayı ya da egzersizi etkileyen ilk 200 geni ve bu genler arasındaki en güçlü etkileşimleri belirledi. Özellikle yaşlı bireylerde kas zayıflaması ve kaybının ilerlemesinde USP54 adlı genin kritik bir rol oynadığı ortaya kondu. Bu bulgular, yüksek oranda eksprese edilen bu genin yaşlı yetişkinlerde kas biyopsisi yoluyla doğrulanmasıyla desteklendi.

Araştırmacılar, daha fazla incelemeye ihtiyaç duyulmasına rağmen, bu genlerin yaşlı bireylerde kas kütlesinin korunmasına yönelik egzersize dayalı müdahaleler geliştirilmesine yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Nottingham Trent Üniversitesi’nden Dr. Lívia Santos, yaşlanma sürecinin olumsuz etkilerini geciktirmek için gerekli genleri tanımlamak amacıyla bu araştırmayı gerçekleştirdiklerini ifade etti. Santos, kas kaybıyla ilişkili daha önce keşfedilmemiş genleri ve bunların etkileşimlerini belirlemek için yapay zeka kullandıklarını söyledi. “Veriler, 20 farklı yöntemle analiz edildi ve her seferinde aynı önemli genler tespit edildi. Kas kaybı ciddi bir sorun. İnsanların kas kütlesi ve gücü azaldıkça, yürüyüşlerinde değişiklikler görüyoruz; bu da düşme riskini artırmakla kalmayıp çeşitli fiziksel engellerin gelişme olasılığını da artırıyor. Kasların zayıflamasını düzenleyen mekanizmaları anlamamızı hızlandırmalıyız. Bu, sarkopeniyi önlemek ve tedavi etmek açısından büyük önem taşıyor” diye ekledi.

Araştırmacı Dr. Janelle Tarum, bu çalışmanın yapay zekanın kas kaybı ve sarkopeni alanında sağladığı fayda potansiyelini ortaya koyduğunu vurguladı. Yapay zekanın daha önce iskelet kası kütlesi düzenleme alanında kullanılmamış olduğunu söyleyen Tarum, bunun kendilerini sarkopeniyi daha iyi anlamaya yönelik yeni genler keşfetme veya sarkopeniyle ilgili tedavilere yönelik araştırmaları destekleme konusunda motive ettiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu