Sağlık

Mevsim Değişikliğinde Vücut Direncini Artırmanın Yolları

Mevsim geçişleri, bireylerin hem ruhsal hem de fiziksel dengelerini olumsuz etkileyebiliyor. Bu dönemde yaşanan duygudurum değişiklikleri ve zayıflayan bağışıklık sistemi, uzmanlar tarafından doğal yöntemlerle güçlendirilebileceği ifade ediliyor. Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, soğuk havalara geçiş sırasında vücut direncinin artırılması için antioksidanlar ve A, C, E vitaminleri ile çinko, magnezyum ve selenyum gibi minerallerin takviyelerinin artırılmasının önemine dikkat çekti.

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezinden Diyetisyen Demirci, bağışıklık destekleyici etkisiyle omega 3 ve omega 9 yağ asitlerinin rolünü vurguladı. Bu süreçte nasıl beslenilmesi gerektiği konusuna değinen Demirci, A vitamini açısından zengin besinlerin; yumurta, balık, havuç, süt, ıspanak, brokoli ve kabak gibi yeşil sebze ve meyveler olduğunu belirtti. Ayrıca, pek bilinmese de yeşil biber, maydanoz, tere, roka ve karnabaharın iyi birer C vitamini kaynağı olduğunu ifade etti. Kış mevsiminde tüketebileceğimiz portakal, mandalina ve kuşburnu içeceği gibi besinlerin de mükemmel C vitamini alternatifleri olduğu aktarıldı. E vitamini açısından zengin besinler arasında yer alan yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, badem, fasulye ve nohut gibi baklagillerin ise enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği olduğu belirtiliyor.

Demirci, omega 3 ve 9 yağ asitlerinin anti-inflamatuar özellikleri sayesinde soğuk algınlığı, grip ve diğer kış hastalıklarına karşı vücudun direncini artırabileceğini ifade etti. Bu yağ asitlerinin kalp sağlığından cilt bakımına, sindirim sisteminden bağışıklık sistemine kadar geniş bir yelpazedeki faydalara sahip olduğunu vurgulayan Demirci, özellikle omega 3’ün somon, sardalye, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklarda bulunduğunu söyledi. Ayrıca ceviz, badem, soya filizi gibi yağlı tohumlar ve yeşil yapraklı sebzelerin de omega 3 kaynağı olduğuna dikkat çekti. Omega 9’un ise en iyi kaynağı olan zeytinyağının yanı sıra avokado ve bademde de mevcut olduğunu belirtti.

Balık tüketiminin genel sağlık açısından olumlu etkilerini vurgulayan Demirci, haftada bir kez balık yenilmesinin faydalı olacağını ifade etti. Balığın pişirme yöntemi konusunda da dikkatli olunması gerektiğini, kızartma yerine haşlama, fırınlama ya da ızgara yöntemlerinin tercih edilmesinin sağlıklı sonuçlar doğuracağını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu