Ekonomi

Kuraklık, Hasat Döneminde Çiftçiyi Vurdu!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Bu hasat döneminde çiftçilerimiz kuraklık nedeniyle yüzde 85’e kadar varan verim kayıplarıyla karşı karşıya kalmıştır” ifadelerini kullandı.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mevcut hasat dönemindeki tarımsal kuraklıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:

“Hasat döneminin başlangıcında çifçilerimiz, tarımsal kuraklıkla ilgili sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalmışlardır. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve diğer çeşitli bölgelere yönelik daha önceki uyarılarımda, kuraklık beklenebileceğini dile getirmiştim. Sonuç olarak, mevcut hasat döneminde çiftçilerimiz, kuraklık nedeniyle ciddi verim kayıpları yaşamaktadır. Kuru tarım alanlarında dekara verim yaklaşık 50 kilogram seviyelerine düşmüştür. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu gibi birçok bölgede maliyetlerini kurtaramadan çiftçilerimiz tarlalarına biçerdöver sokmamaktadır. Sadece kuru tarım alanlarında değil, sulanabilir arazilerde de verim düşüklüğü gözlemlenmiştir.”

Bayraktar, hasadı yaklaşan ayçiçeği üzerinde de kuraklık tehditlerine dikkat çekti. “Trakya, Türkiye’nin ayçiçeği ekim alanlarının yüzde 46’sını, üretiminin ise yüzde 35’ini karşılayan önemli bir bölgedir. 1 Ekim 2024 – 30 Haziran 2025 tarihlerini kapsayan 2025 tarım yılı yağışları Marmara Bölgesi’nde yüzde 29 oranında azalmıştır. Özellikle Haziran ayında Marmara, son 54 yılın en düşük yağışını almıştır” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Bayraktar, şunları ekledi:

“Kuraklıkla ilgili bir diğer önemli gösterge de sıcaklıklardan kaynaklanmaktadır. 2025 yılı Haziran ayı, ülkemizde son 55 yılın en sıcak 4’üncü Haziran’ı olarak kaydedilmiştir. Marmara Bölgesi’nde ortalama sıcaklıklar, Haziran ayında normalin 1,5 derece üzerinde seyretmiştir.

Ayçiçeği için önümüzdeki dönem kritik bir önem taşımaktadır. Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgiler, yağış azlığı ve yüksek sıcaklıkların ayçiçeği bitkisinde strese yol açtığını ve bu durumun verim kayıplarına neden olabileceğini göstermektedir. Yağmurların yetersiz kalması halinde ayçiçeğinde de üretim kayıplarının yaşanması muhtemeldir.

Nisan ayındaki zirai don olayları meyve üretimimizi olumsuz etkilemişken, kuraklığın buğday, arpa ve mercimek gibi stratejik ürünler üzerinde de yıkıcı etkileri olmuştur. Böylece 2025 yılı, tarım sektörü açısından henüz başından doğal afetler yılı olarak tanımlanmıştır. Bu durum, çiftçilerimizin gelirlerine de olumsuz yansımaktadır. Ülkemizin gıda arzının sürdürülebilirliği adına, doğal afetlerden etkilenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının en az 1 yıl faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz. Ayrıca Nisan ayında meydana gelen zirai don olaylarından zarar gören çiftçilere, sigortaları olmasa bile yardım yapılmasını, kuraklıktan etkilenen çiftçilere de destek sağlanmasını istiyoruz.” – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu