Gençler Evlilik Hayallerinde Kalıyor

TBMM’de gerçekleştirilen Yeni Yol Grup toplantısında gündemi değerlendiren Arıkan, Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde meydana gelen metan gazı faciasında 12 askerin hayatını kaybetmesini ele aldı.
Şehit düşen askerler için Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır dileyen Arıkan, “Aziz milletimizin başı sağ olsun. Cenab-ı Allah tüm şehitlerimize rahmetiyle muamele eylesin. Görev emrine itaatte tereddüt göstermeyen her bir şehidimizi saygıyla anıyoruz” şeklinde konuştu.
KÜRSÜDE GELİNLİK VE DAMATLIK MANKENLERİ
Arıkan, konuşmasında iktidarın ekonomi politikalarına yönelik eleştirilerini dile getirerek, gençlerin evlilik süreçlerinde karşılaştıkları ekonomik sıkıntılara dikkat çekti. Kürsünün iki yanına gelinlik ve damatlık giymiş cansız mankenler yerleştirerek konuyu görselleştiren Arıkan, “Yaz mevsimi geldi ve düğün sezonu başladı. 2025 ‘Aile Yılı’ ilan edilince, iktidar tarafından evlilikle ilgili birçok konuda açıklamalar yapıldı. Aile Yılı kapsamında yapılacak uygulamaların gençlerimize bir nebze olsun nefes aldıracak girişimlerle desteklenmesini önemsiyoruz” dedi.
Geçtiğimiz hafta bazı firmalarla yapılan indirim anlaşmalarını ve resmi işlem ücretlerindeki düşüşleri olumlu bulduklarını belirten Arıkan, bu adımların yeterli olmayacağını vurguladı. “Geçen yıl ‘Evlenecek çiftler için 150 bin lira destek vereceğiz’ dediniz, fakat bu tutar enflasyon karşısında hızla eridi. Ayrıca bu desteği herkese sunmuyorsunuz. Tek seferlik yardımların da kalıcı bir çözüm sağlamadığı ortada. Gerçek sorun daha derin” dedi.
“GELİNLİK KİRALAMA MALİYETİ BİR EMEKLİ MAAŞI”
Konuşmasında gençler adına vurgular yapan Arıkan, “Aramızda bir gelin ve bir damat var. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız, geçtiğimiz haftalarda gençlerin evlenmemesini teknolojinin getirdiği yeniliklerle açıklasa da, gerçekler oldukça farklı. Genç kızların gelinlik hayalleri var fakat bunun maliyeti en düşük 1 emekli maaşı seviyesinde. Damatlığa da aynı durum söz konusu; bir damatlık fiyatı ya bir emekli maaşını ya da asgari ücreti buluyor” ifadelerini kullandı.
Kira ödemekle yetinmeyip, eşya alımının da zorunlu olduğunu belirten Arıkan, “Bugün mobilya, beyaz eşya ve diğer temel ihtiyaçlar en az 500 bin lirayı buluyor. Yani burada da 22 asgari ücret daha kaybediliyor. Gelinlik, damatlık ve ev işlerini hallettik ancak düğün için de harcama yapmak gerekiyor. Düğünler, ihtiyaçlara göre değişiyor ama genel bir bakışla en az 400 bin liraya mal oluyor. Bu da 18 asgari ücret derdi daha demek” dedi.
“‘AİLE YILI’NDA AİLE KURULAMIYOR”
Arıkan, gençlerin zar zor düğün yaptıklarını ve bu süreçte sevdiklerinin onları tebrik etme zahmetine giremediklerine dikkat çekti. “Altın fiyatlarının artışı nedeniyle insanlar takı törenlerine katılmakta güçlük çekiyor” diyen Arıkan, “Gelinlik, damatlık, ev ve düğün maliyetlerini ele aldığımızda bir asgari ücretli gencin, 45 ay boyunca yaşamadan, yemeden, içmeden biriken parasıyla evlenebilmesi gerektiğini görüyoruz. Bir emekli baba ise çocuğunu evlendirmek için 62 ay boyunca aynı şartlarda çalışmak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.
Arıkan, gençlerin yaşadığı maddi zorlukları dile get