Ekonomi

İklim Krizi Tarımda Yeni Güvence Modelleri Gerektiriyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu, Manisa’da düzenlediği toplantıda önemli gündem maddelerini ele aldı. Komisyon Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz, iklim değişikliği ve su kaynaklarının tarım alanındaki stratejik güvenliği bağlamında, geleneksel tarım alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Korkmaz, “Geleceğimiz ve çocuklarımızın geleceği için yeni bir yaklaşım benimsememiz gerekiyor” dedi.

Manisa’da 9-13 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen don olayının etkilerini araştırmak üzere toplanan komisyon, çiftçilerin yaşadığı zararları tespit etme ve benzer olayların gelecekte etkilerini en aza indirme amacı güdüyor.

Açılış konuşmasını yapan Manisa Valisi Vahdettin Özkan, toplantının sektör temsilcileriyle bilgi paylaşımına olanak tanıyacağını ve Manisa çiftçileri açısından değerli sonuçlar ortaya çıkaracağını belirtti.

Korkmaz, iklim değişikliğinin gerçek bir olgu olduğunu kabul etmenin zorunlu olduğunu ifade ederek, “Bu konuda bir çalıştay gerçekleştirdik. Türkiye’nin tarım uzmanları, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerini ve sürdürülebilirliği tartıştı. Tarımsal sigorta sisteminin güçlendirilmesi gerektiği sonucuna vardık” şeklinde konuştu.

Mevcut tarımsal sigorta sisteminin yetersiz kaldığını belirten Korkmaz, Türkiye’deki ve uluslararası alandaki uzmanlarla birlikte, çiftçilerin iklim olaylarına karşı kendilerini daha iyi korumalarını mümkün kılacak yeni modeller geliştirmek için tartışmalar yürütüldüğünü vurguladı.

Korkmaz, çiftçilerin yaşadığı zararların karşılanmasına dair beklentileri de dile getirerek, “Çiftçilerin finansal sorunları var, kredi öteleme talep ediyorlar. Bu talepler karşılanmalı ancak aynı zamanda geleceğe yönelik stratejiler de geliştirilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Korkmaz, “İklim krizine karşı geleneksel yöntemlerden uzaklaşarak, yeni çözümler üretmemiz gerekiyor. Zirai don komisyonumuz bu bağlamda öneriler geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.” dedi.

Toplantıda ayrıca Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, ildeki don zararlarını ve yapılan tespitleri aktardı. Öztürk, 900.000 dekara yakın bağ alanının ve 50.000’in üzerinde ailenin bu konuda etkilendiğini, don olayının özellikle bağcılık için kritik bir döneminde yaşandığını ifade etti.

Öztürk, 484.666 dekarlık hasar tespitinin gerçekleştirildiğini ve çiftçilerin başvuruları doğrultusunda zarar gören alanların belirlenme sürecinin devam ettiğini söyledi.

Toplantının ardından komisyon üyeleri, zirai dondan etkilenen üzüm bağlarında incelemelerde bulunmak üzere Manisa’nın Saruhanlı ilçesine doğru yola çıktı. – MANİSA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu