Sağlık

Kalp Hastalıkları Ani Ölüm Riskini Artırıyor!

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkemizde her 100 ölümden 36’sı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Artık kanser değil, kalp damar hastalıkları daha fazla insanı kayıplara uğratıyor. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarların sertleşmesi ve tıkanmasıyla kendini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kılıçaslan, “Koroner arter hastalığı, hızlı bir şekilde gelişen bir rahatsızlık değil. Ancak gerekli önlemler alınmadığında, sessizce ilerleyerek ölümle sonuçlanabilir. Erken tanı ve düzenli sağlık kontrolleri hayat kurtarıcıdır” diye ekledi.

KALP KRİZİ, DAMAR TIKANIKLIĞI, ANİ ÖLÜMLER

Dolaşım sistemi hastalıkları arasında en yaygın olanlardan biri olan koroner arter hastalığı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kılıçaslan, “Kanserden daha fazla insanı hayattan koparan kalp damar hastalıkları, damar sertliği ile başlayan, zamanla ilerleyerek ani ölümlerle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Kalbi besleyen damarlarda meydana gelen sertlik ve tıkanıklık kalp krizine yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kalp büyümesi, ritim bozuklukları ve ani ölümler de bu hastalığın diğer etkileri arasındadır” ifadelerini kullandı.

‘RİSK HER GEÇEN YIL ARTIYOR’

Damar sertliği ve tıkanıklığının gelişiminde birçok faktörün rol oynadığını belirten Prof. Dr. Kılıçaslan, genetik yatkınlığın yanı sıra yaşam tarzı alışkanlıklarının da önemli olduğunu ifade etti. “Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve obezite, bu hastalığın en büyük risk faktörleridir. Aynı zamanda sigara içmek, hareketsiz bir yaşam sürmek ve stres, hastalığın ilerlemesini hızlandırmaktadır. Özellikle son yıllarda yaşla birlikte artan diyabet ve obezite sıklığı, koroner arter hastalığına bağlı ölüm oranlarını artırmaktadır” dedi.

‘ERKEN ÖNLEM HAYAT KURTARIR’

Koroner arter hastalığına karşı alınacak tedbirlerin başında yaşam tarzı değişikliklerinin geldiğini vurgulayan Prof. Kılıçaslan, “Bu hastalık bir gecede oluşmuyor. Ancak önlem alınmadığı takdirde, sessiz bir şekilde ilerlemesi kaçınılmaz. Erken tanı ve düzenli takip, hayati önem taşımaktadır. Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, sigarayı bırakmak ve tansiyon ile kolesterol düzeylerini kontrol altında tutmak, hastalığın önlenmesinde büyük rol oynamaktadır” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu