İHA’lar İlk Kez Bombardıman Görevinde!

KONYA’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı, ‘Uluslararası Anadolu Kartalı-2025 Eğitimi Tatbikatı’ kapsamında insansız hava araçlarını ilk kez bombardıman görevinde kullandı. Hava Pilot Tümgeneral Mete Kuş, tatbikatla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Konvansiyonel harekat çerçevesinde yürütülen uluslararası bir eğitimde, insansız hava araçları doğrudan bombardıman rolü üstlendi” şeklinde ifade etti.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 2001 yılından bu yana Konya’da Uluslararası Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı düzenlemektedir. Bu yılki tatbikat, 23 Haziran’da başlamış olup, 4 Temmuz’da sona erecektir. Türkiye ev sahipliğindeki bu tatbikat, ABD, Azerbaycan, Katar, Macaristan, Suudi Arabistan, Ürdün ve NATO AWACS’ın yanı sıra, Türk Deniz ve Hava Kuvvetleri unsurlarını da içermektedir. Bulgaristan, Brezilya, Malezya, Mali ve Nijerya gözlemci olarak etkinlikte yer aldı. Eğitime Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı, F-16, KC-135R, E-7T HİK, ANKA-S, Akıncı İHA, F-4E/2020 ve CN-235 uçaklarıyla katılırken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da 3 fırkateynle destek verdi. ABD, tatbikatta 12 adet F-16, Azerbaycan 2 adet SU-25, Katar 3 adet Eurofighter, Macaristan 3 adet JAS-39, Suudi Arabistan 6 adet F-15, Ürdün 3 adet F-16 ve NATO da 1 adet E-3A AWACS ile yer aldı.
3 TAKTİK EĞİTİM MERKEZİNDEN BİRİ
Anadolu Kartalı Eğitimi, gerçek harekat ortamını simüle ederek, pilotların, hava savunma ve kontrol ihbar ihtisaslı personelin eğitim seviyelerini artırma amacı taşır. Aynı zamanda müşterek ve birleşik harekat usullerinin denenmesi, kayıpların asgari seviyeye indirilmesi ve görev etkinliğinin artırılması hedeflenmektedir. Eğitim, Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Filo Komutanlığı’nda, her yıl milli ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilmektedir. Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi, dünya genelinde benzer imkanlara sahip 3 taktik eğitim merkezinden biri olup, Avrupa’da yer alan tek örnektir. Eğitim süreçleri, 300×400 kilometrekarelik Tuz Gölü çevresinde gerçekleşmektedir. Ayrıca, bu merkez, bugüne kadar 16 ülke ile 27 uluslararası, 27 milli olmak üzere toplam 54 eğitim dönemi gerçekleştirdi ve yaklaşık 27 bin sorti uçuş icra etmiştir.
YENİ TAKTİK VE TEKNİKLER DENENİYOR
Bu eğitim, hem milli hem de uluslararası unsurların gündüz müşterek harekat yapma kabiliyetlerini geliştirmek, kuvvetler arası desteği artırmak ve gerçekçi bir harekat ortamında, av uçakları ile hava savunma sistemlerine karşı karma hava harekatı görevlerinin planlanmasını sağlayarak katılımcıların eğitim seviyelerini yükseltmeyi amaçlamaktadır.
TÜMGENERAL KUŞ, TATBİKATA İLİŞKİN KONUŞTU
3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı, basın mensuplarına tatbikatla ilgili bilgi sundu. Tümgeneral Mete Kuş, tatbikatta insansız hava araçlarının bombardıman görevinde kullanıldığını belirtirken, şu ifadeleri kullandı:
“Pilotlara, çatışma başlamadan önce ülkenin baskınını önleyecek önleyici hava harekatı planlaması, angajman kuralları ve caydırıcılık teknikleri uygulamalı olarak gösterilmiştir. Bu, barışın korunmasına yönelik en gelişmiş hazırlık modellerinden biridir. Ayrıca, seyir füzesi önleme eğitimi de gerçekleştirildi. Anadolu Kartalı eğitiminde, kırmızı ülke rolündeki kuvvetler tarafından simüle edilen önemli sayıda seyir füzesi tehdidine karşı mavi kuvvetler, sen