Türkiye-Japonya Askeri İş Birliği Güçleniyor!

MİLLİ Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye’nin uluslararası müzakere masalarında önemli bir aktör haline geldiğini ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin küresel güvenlik ve barışa sağladığı katkıların dikkat çekici olduğunu ifade etti. Güler, dost ülke Japonya’nın Asya Pasifik bölgesindeki ve dünya genelindeki barışçıl rolünü takdirle izlediklerini belirtti.
Japonya Büyükelçisi Katsumata Takahiko’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen Japonya Öz Savunma Kuvvetleri Günü Resepsiyonu, Bakan Güler’in katılımıyla yapıldı. Etkinlikte, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Japonya Savunma Ataşesi Deniz Albay Saıto Naoki gibi birçok önemli isim ve davetli de yer aldı. Resepsiyon, iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı ve Japonya Savunma Ajansı ile Japonya Öz Savunma Kuvvetleri’nin kuruluşunun 71. yıl dönümü kutlandı.
‘ASKERİ VE SAVUNMA SANAYİ İŞ BİRLİĞİMİZ MEMNUNİYET VERİCİ’
Bakan Güler, Türkiye ile Japonya arasındaki ikili ilişkilerin köklü bir geçmişe dayandığını, diplomatik ilişkilerin 19. yüzyılın ikinci yarısında başladığını vurguladı. İki ülke ilişkilerinin, coğrafi uzaklığa rağmen karşılıklı saygı ve dostluk temelinde ilerlediğini ifade eden Güler, 1889 yılında Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya’ya gönderilmesinin ikili ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olduğunu hatırlattı. Bakan Güler, “Gelişen iş birliği sayesinde Türk-Japon dostluğu pekişmekte ve ülkelerimizin refahına katkı sağlanmaktadır. Geçen yıl kutladığımız diplomatik ilişkilerimizin 100. yıl dönümü, ikili ilişkilerimize anlam katmıştır. Taraflar arasında karşılıklı liman ziyaretleri ve çeşitli etkinliklerle bu dostluk pekişmiştir. Askeri ve savunma sanayi alanındaki iş birliğimiz ise memnuniyet verici seviyededir. Japonya Silahlı Kuvvetleri’nin disiplini ve barışçıl yaklaşımı bizler tarafından saygıyla karşılanmaktadır” ifadelerini kullandı.
‘İŞ BİRLİKLERİNE HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ GERÇEKTİR’
Bakan Güler, Türkiye ve Japonya arasındaki iş birliğinin, askeri tatbikat ve eğitimlerden savunma sanayi alanına kadar birçok ortak faaliyeti kapsadığını söyledi. Risk ve tehditlerin arttığı günümüzde, uluslararası iş birliklerine duyulan ihtiyacın daha da arttığını vurgulayan Güler, Türkiye’nin, uluslararası güvenlik ve barışa katkı sağlamak için savaşların sona ermesi ve sorunların çözümünde önemli inisiyatifler üstlendiğini belirtti. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de uluslararası güvenlik ve barışa önemli katkılar sunduğunu ilk ağızdan ifade etti.
‘UKRAYNA VE ORTA DOĞU HUSUSUNDA TÜRKİYE ÖNEMLİ ROL OYNADI’
Büyükelçi Katsumata Takahiko ise, bu yılın İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 80. yıl dönümü olduğunu dile getirerek, savaş sonrası güvenlik durumunun zor olduğunu belirtti. Japonya’nın G7 ve QUAD gibi uluslararası iş birliklerini güçlendirerek barış ve güvenliğe katkıda bulunduğunu ifade eden Büyükelçi, Türkiye’nin de Ukrayna ve Orta Doğu’da önemli bir rol oynadığını vurguladı. Bu bağlamda, Türkiye ile yakın iş birliği içerisinde diplomatik çabaların artırılması gerektiğinin altını çizdi ve konuklara Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözünü hatırlatmayı ihmal etmedi.