Köşe Yazıları

Alışkanlıkların Gücü: Hedefe Ulaşma Yolu

Önceki yazılarımızda alışkanlıkların başarılı bir trade hayatındaki rolünü ve bunları nasıl geliştirebileceğimizi ele almıştık. Şimdi serimize üçüncü bölümüyle devam ediyoruz.

Gelen yorumlar doğrultusunda hedef belirleme ve mükemmeliyetçilik konularında birkaç düşüncemi paylaşmak istiyorum. Daha önce “Her gün iki saat grafiklere çalışacağım” gibi bir hedef koymanız gerektiğinden bahsetmiştim. Bu hedef bazı okuyuculara kısa, bazılarına ise uzun gelmiş. Burada önemli olan, belirlediğiniz hedeflerin kişisel olması ve her bireyin hayatındaki diğer önceliklerle uyumlu bir şekilde ilerlemesidir. Öğrenme süreci ve yöntemleri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Kimisi izleyerek, kimisi deneyimleyerek daha hızlı öğrenirken, bir başkası altı ayda öğrenebildiği bir bilgiyi başka biri bir yılda kavrayabilir. Ayrıca, sonuçlara hemen ulaşmayı beklememek ve hedefleri parçalara ayırarak ilerlemek daha makul bir yaklaşım olabilir. Çünkü bu şekilde hem başarı hissi yaşarsınız hem de sürekliliği sağlarsınız. Örneğin, bir fili tam olarak yemek yerine onu parçalara ayırarak ilerlemek, süreci kolaylaştıracaktır.

Hedefe giden yolda alışkanlıkların önemi

Alışkanlık oluşturmada amacımızın bir anda sonuca ulaşmak değil, süreci inşa etmek olduğunun altını çizmek isterim. Hedefler belirlemek yön tayin etmeye yardımcıdır, ancak ilerlemenin gerçek belirleyici unsuru, kendinize kuracağınız sistemler olacaktır. Piyasalara dair hedefleriniz olduğunu varsayarsak, kazanan ve kaybedenleri ayıran unsur, hedeflere ulaşmada izlenen yollar olduğunun farkına varmalısınız. Hedefe ulaşmak, genellikle geçici bir değişim yaratır. Bu nedenle alışkanlıklarınızı içselleştirerek bir sistem oluşturmak, kişiliğinizi geliştirmeye katkıda bulunur.

Her hedefin arka planında örtük varsayımlar yattığını unutmamak gerekir. Çoğu insan hedefine ulaştığında mutlu olacağını düşünse de gerçekte mutluluk, genellikle bir sonraki ana ertelenir. Mutluluk, gelecekte ulaşıp keyfini çıkaracağımız, ama sıkça erişemediğimiz bir hedef gibidir. Sürecin kendisini sevmek ve bu süreçte mutluluğu bulmak, daha tatmin edici bir seçim olacaktır.


Kendinize bir sistem kurmanın ve sürecin kendisini sevmeyi öğrenmenin önemini yukarıdaki görsele atıfta bulunarak ifade edebilirim. Tekrarlar monotonlaşarak rutine dönüşse de, motivasyon kaynağını sürekli dışarıda aramak, dalgalı bir seyir izlemeye sebep olur. Motivasyonun geçici doğası, uzun vadede sıkıntı yaratabilir. Yeni başlayan traderların, eğitim aldıktan sonra pes etmelerinin sebeplerinden birinin bu olduğunu düşünmekteyim.

Şayet kendinize alışkanlık oluşturacak bir sistem kurarsanız, ilerlemeniz rutin hâline gelir. Hayatın rutinleşmesi genellikle olumsuz algılansa da aslında güvenlik hissini besler. Beyin bildiği şeyleri yapmaktan daha az stres duyar. Peki, alışkanlıklardan oluşan bir sistemi nasıl oluşturabilirsiniz? Bunu kendi deneyimlerimden örneklerle açıklayacağım.

“Kendi dünyanızın sadece tüketicisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu