Türkiye-Çin Ulaştırmada Yeni Dönem Başlıyor!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çin Halk Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı Liu Wei ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. İki ülke arasındaki taşımacılık ve ticaretin geliştirilmesine yönelik atılacak adımlar üzerinde durduklarını belirten Uraloğlu, doğrudan iletişim sağlayacak temsilcilerin görevlendirildiğini ifade etti. Uraloğlu, “Bu iletişim mekanizması ile karşılaşabileceğimiz sorunları daha hızlı çözme fırsatına sahip olacağız” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çin’e yaptığı ziyareti kapsamlı bir şekilde değerlendirerek, Türkiye ve Çin’in küresel ulaştırma koridorlarının iki önemli noktası olduğunu vurguladı. Üç gün süren ziyaret boyunca özellikle Orta Koridor’un taşımacılık, ticaret ve üretim alanında nasıl geliştirilebileceği üzerinde durduklarını açıkladı.
Programın ilk gününde Xi’an kentinde düzenlenen 9’uncu İpek Yolu Uluslararası Forumu’na katıldıklarını hatırlatan Uraloğlu, Shaanxi Eyaleti Valisi ve Xi’an Şehri Belediye Genel Sekreteri ile de bir araya geldiklerini aktardı. Uraloğlu, “Xi’an’dan Türkiye üzerinden Avrupa’ya ve Afrika’nın kuzeyine nasıl taşımacılık yapabileceğimizi, ilişkilerimizi nasıl geliştirebileceğimizi değerlendirdik” şeklinde bilgi verdi.
İkinci günde, iki teknoloji firmasıyla görüşme gerçekleştiren Uraloğlu, bu şirketlerin Türkiye’de özellikle GSM ve teknoloji alanında faaliyet gösterdiğini hatırlattı. Ayrıca Türkiye’de teknoloji üretimi ve Ar-Ge merkezlerinin kurulmasına ilişkin konuların masaya yatırıldığını da ekledi.
Bir teknoloji şirketinin Türkiye’de bir Ar-Ge merkezi kurduğunu belirten Uraloğlu, bu süreçlerin devamı konusunda olumlu ilerlemeler kaydettiklerini dile getirdi. Ayrıca, Türkiye’nin bu firmalar için bulunduğu coğrafyada bir lojistik dağıtım merkezi olma potansiyelini görüştüklerini kaydetti.
Uraloğlu, ziyaretinin üçüncü gününde Çin Ulaştırma Bakanı Liu Wei ile bir araya gelerek kara yolu, demir yolu, hava yolu ve denizcilik alanlarındaki taşımacılık modlarını kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını dile getirdi. Uraloğlu, “Taşımacılığı ve ticareti nasıl geliştirebileceğimizi heyetlerimizle birlikte değerlendirdik” ifadelerini kullandı.
Kara yolu geliştirme üzerine önemli istişarelerde bulunduklarını kaydeden Uraloğlu, gümrüklerde yaşanan sorunların da gündeme geldiğini aktardı. Demir yolu taşımacılığı ile ilgili de Türkiye’de özel sektörün blok tren işletmesi konusunda bağlantılar kurulduğunu belirtti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye ile Çin arasında doğrudan iletişimi sağlayacak kişilerin görevlendirildiğini belirtirken, “Bu mekanizma sayesinde karşılaştığımız problemlerin hızlı bir şekilde çözümüne olanak tanıyacağız. Ulaştırma alanında iki ülke arasındaki ilişkileri ilerletmek adına üzerimize düşen görevleri hızla yerine getireceğiz” diye konuştu.