Yaz Öncesi Liposuction: Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yakup Çil, LİPOSUCTİON işlemi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Çil, “Dünyada en yaygın estetik işlemlerden biri olan liposuction, deneyimli cerrahlar tarafından uygun merkezlerde yapıldığında yüksek memnuniyet oranlarına ulaşmaktadır. Bu işlem, belirli bölgelerde lokal yağ birikimi olan sağlıklı bireylere başarıyla uygulanabilir. Yaz sezonu öncesinde, hava sıcaklıkları artmadan (mayıs-haziran döneminde) bu işlemi yaptırmak daha uygun olacaktır” şeklinde konuştu.
İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa’da görev yapan Prof. Dr. Yakup Çil, liposuction sürecini detaylandırdı. Liposuction, istenmeyen vücut bölgelerindeki yağların ince kanüller aracılığıyla alınması işlemi olarak tanımlandı. Bu işlem, vücudun farklı bölgelerine; özellikle karın, sırt, bel, kol, uyluk ve çene altına sıklıkla uygulanmaktadır.
Operasyon sürecine dair açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Çil, “Ameliyat öncesinde, işleme tabi tutulacak bölgeler cilt üzerinde işaretlenir. Genellikle hasta, işlem sırasında genel anestezi altında uyutulmaktadır. Yağ alınacak bölgelerde özel solüsyonlar enjekte edilerek yağ dokusunun daha kolay alınması ve işlem sonrası ağrı ile morarmayı azaltma sağlanmaktadır. Liposuction sırasında yapılan 4-5 mm’lik küçük kesilerle cilt altına yerleştirilen kanüller sayesinde ciltte belirgin iz kalmıyor” ifadelerini kullandı.
İşlem sonrası sürece de değinen Prof. Dr. Çil, “Liposuction sonrası, işlem yapılan bölgelerde ödem adı verilen şişlikler meydana gelir. Ameliyat sonrası 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçebilen morarmalar oluşabilir. Bu şişliklerin azalması için hastalara özel liposuction korseleri giydirilmektedir. Bu korselerin yüz ve kol bölgesinde 2-3 hafta, karın, bel, sırt ve uyluk bölgelerinde ise yaklaşık 3-4 hafta süreyle sürekli olarak kullanılması gerekmektedir” dedi.
Lazer ve ultrason teknolojilerinin liposuction işlemlerine entegrasyonu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Çil, “Ameliyat sonrası, eğer genel anestezi uygulandıysa bir gece hastanede kalındıktan sonra taburcu olabilirsiniz. Bahsettiğimiz, standart liposuction işleminin yanı sıra, 2000’li yıllardan itibaren, ultrason dalgalarıyla gerçekleştirilen vaser liposuction ve lazer kullanılarak yapılan lazer liposuction gibi teknikler de yaygınlaşmıştır. Teknolojinin gelişmesi, bu tekniklerin daha etkili ve konforlu uygulanabilir olmasını sağlamıştır” şeklinde konuştu.
Yaz mevsimi öncesinde yapılacak işlemler için uygun zaman diliminden bahseden Prof. Dr. Çil, “Mayıs-haziran döneminde liposuction yaptırmak daha faydalıdır. Lazer ışınları cilt altına uygulandığı için dış yüzeyde cilt etkisi oluşturmaz; klasik liposuction ile benzer etkilere sahiptir” dedi.
Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte mayo giyme stresi yaşayanları da hatırlatan Prof. Dr. Çil, “Mayo giyerken vücuttaki yağlı bölgelerin görünümü rahatsızlık verebilir. Daha fit bir vücut görünümüyle plaja gitme isteği, bireyleri liposuction işlemlerine yönlendirebiliyor. Ancak, işlem sonrası morarmaların geçmesi yaklaşık 2-3 hafta sürmektedir. Bu süre zarfında güneşlenmek doğru olmayacaktır; morarmalar geçtikten sonra plajda vakit geçirmek daha uygundur” ifadelerini kullandı.
Dermatolojik risklere de değinen Prof. Dr. Çil, “Liposuction, sağlıklı bireylerde belirli bölgelerde lokal yağ birikimi olan hastalar için uygun bir yöntemdir. Ancak aşırı kilolu bireylerde bu işlem önerilmez, çünkü ciltte sarkma ve dalgalı görünüm gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca, lipos