Balkanların İlk Kadın Zirve Fatihine Tebrikler!

Kosova’dan Uta İbrahimi, dünyanın en yüksek 14 zirvesine tırmanma projesini baştan sona başarıyla tamamlayarak Balkan ülkeleri arasında bu başarıyı elde eden ilk kişi olmayı başardı.
Kadın dağcı, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda, 10 Mayıs’ta dünyanın en yüksek üçüncü zirvesi olan Kangchenjunga’ya tırmandığını duyurdu.
Uta İbrahimi, “2017 yılında başlattığım ve o dönem yalnızca bir hayal olan dünyanın 14 en yüksek zirvesine tırmanma projemi, 9 yıl sonra, bu uzun süreçte yaşadığım pek çok deneyimle gerçekleştirdim.” şeklinde konuştu.
Dünyanın en yüksek 14 zirvesine önemli fedakarlıklar ve zorluklarla tırmandığını ifade eden İbrahimi, “Bu başarı, Balkanlar’dan bu zirveleri tamamlayan ilk kişi olmamı sağladı.” dedi.
Kosova Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Hajrulla Çeku, İbrahimi’yi elde ettiği başarısından dolayı kutladı. Çeku, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, onun, Balkanlar’dan dünyanın en yüksek 14 zirvesine tırmanan ilk dağcı olduğunu vurgulayarak, “Bu, onu dünyanın en önemli dağcılarından biri yapan tarihi ve ilham verici bir başarı. Onun gücü, cesareti ve özverisi, tüm insanlara, özellikle de gençler ile büyük hayalleri olan kız çocuklarına örnek teşkil ediyor. Tebrikler Uta, Kosova’nın gururu.” ifadelerini kullandı.
Dağcılık dünyasında en zorlu meydan okuma olarak bilinen 14 zirve, deniz seviyesinden 8 bin metre yükseklikte bulunan dağlardan oluşmaktadır. Bu zirveler, Çin ile Nepal arasında yer alan Himalayalar ve Çin ile Pakistan arasında bulunan Karakurum Dağları üzerinde konumlanmaktadır.
Dünyanın en yüksek zirvesi Everest (8 bin 848 metre) yanı sıra K2 (8 bin 611 metre), Kangchenjunga (8 bin 586 metre), Lhotse (8 bin 516 metre), Makalu (8 bin 485 metre), Cho Oyu (8 bin 188 metre), Dhaulagiri (8 bin 167 metre), Manaslu (8 bin 163 metre), Nanga Parbat (8 bin 126 metre), Annapurna (8 bin 91 metre), Gasherbrum 1 (8 bin 80 metre), Broad Peak (8 bin 51 metre), Gasherbrum 2 (8 bin 35 metre) ve Shishapangma (8 bin 27 metre) zirveleri, genel olarak “8 binlikler” olarak biliniyor.
Bu zorlu zirvelere tırmanabilen dağcı sayısı oldukça azdır ve bu, dağcılığın en zorlu meydan okuması kabul edilmektedir.