Düğünlerde Telif Ücreti Dönemi Başladı!

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, düğünlerde çalınan müziklere yönelik telif ücreti döneminin resmen başladığını duyurdu.
MESAM, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun halka açık alanlarda müzik yayınlarıyla ilgili düzenlemelerine dayanarak, düğün salonlarından telif hakkı ücreti toplamaya başladı.
ANLAŞMALAR İMZALANMAYA BAŞLADI
Bu çerçevede MESAM Başkanı Recep Ergül, Avcılar’daki düğün salonlarında denetimler gerçekleştirdi ve telif ödemelerini yapmayan bir düğün salonu ile MESAM arasında anlaşma sağlandı.
YILLIK 6 BİN 500 LİRA
Uygulamaya dair bilgi veren Ergül, “Ben bu operasyonu bizzat kendim yürütüyorum. Saha çalışmalarında herhangi bir aksaklık yaşanmaması için düğün salonlarında müzik çalınıp çalınmadığını tespit ediyoruz. Müzik çaldıklarını tespit ettik ve onlara ceza kesmeyeceğiz. Sadece çalınan müziklerin telifini talep ediyoruz. Bu telif ücreti, bir düğün başına 65 liradır ve yıllık toplamda 6 bin 500 liraya denk geliyor. Biz yıllık olarak ortalama 100 düğün üzerinden hesap yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“74 YILDIR UYGULANMADI”
Ergül, “Metrekare hesabına girmiyoruz. Eğer bu yola başvurursak, canlı müzik çalınıyor olması durumu daha yüksek maliyet yaratacaktır. Düğün salonlarının mağdur olmaması amacıyla yıllık 6 bin 500 lira talep ediyoruz. ‘5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ MESAM’a bu yetkiyi veriyor ve bu çerçevede üyelerimizin haklarını toplamamız gerektiğini belirtiyor. Ancak bu yasa son 74 yıldır etkin bir şekilde uygulanamıyordu” dedi.
“MUHATAPLAR DÜĞÜN SALONLARI”
Ergül, süreçte önce dijital radyo ve televizyonların daha sonra ise düğün salonlarının dikkate alındığını ifade etti. Birazdan gelin ve damada da takı takılacağını belirten Ergül, “Kamuoyunda oluşan yanlış algının aksine bu durum gelin ve damatlara ek bir yük getirmeyecek. Asıl muhataplar düğün salonu sahipleridir. Yıllık 6 bin 500 lira telif bedelini sadece onlar üretecek, gelin ve damat bu yükün altında kalmayacak” şeklinde konuştu.